Veel gestelde vragen

Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen

Algemeen

Bekijken

Wat zit er in mijn ticket?

Entreeticket bestaat uit:

Museummolen Nederwaard
Duur: 30 minuten
Bezoek op eigen gelegenheid de molen en maak kennis met de molenaar.
Tijdens een bezoek aan Museummolen Nederwaard, een stenen boezemmolen uit 1738, stap je regelrecht de geschiedenis in. Bekijk het interieur uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de laatste bewoners deze molen verlieten. Bekijk een expositie met foto’s uit het familiealbum van de familie Hoek. Wat voor kleding droegen ze? Waar gingen de kinderen naar school? Waar speelden ze mee? Ga liggen in de bedstee en luister naar de werkende molen. Raak in de ban van de kracht van dit eeuwenoude monument.

Museummolen Blokweer
Duur: 30 minuten
Bezoek op eigen gelegenheid deze wipmolen en het prachtige erf. Maak kennis met de molenaar en zie hem of haar aan het werk.
Ga terug naar de jaren ‘50 van de vorige eeuw en ontmoet de molenaar met al zijn gewoonten en werkwijzen uit die tijd. Hij of zij kan je alles vertellen over het waterpeil, de moestuin, de geschiedenis van de Alblasserwaard en natuurlijk de bijzondere molen. Op het erf hebben diverse dieren hun plek gevonden, zoals onze geliefde geiten Milly en Molly. Bij mooi weer een fantastische plek om plaats te nemen op één van de picknickbanken.

Multi-screen film in Hulpgemaal De Fabriek
Duur film: 12 minuten
Film op diverse schermen. Vertaald in het Engels, Japans, Frans en Duits.
De film van twaalf minuten is te zien op meerdere schermen, die elk een eigen verhaal vertellen. Duik in het verhaal van de Kinderdijkse strijd met het water, ontdek hoe Kinderdijk is ontstaan en waarom Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk heet. De Fabriek is een prima start van je bezoek aan het Werelderfgoed.

Machinekamer in Bezoekerscentrum Wisboomgemaal
Duur: 10 minuten
Deze machinekamer was vroeger het kloppend hart van het Wisboomgemaal. De host vertelt je alles over de historie van dit in 1868 in gebruik genomen gemaal en het zware werk in de machinekamer. In 1924 werd de switch gemaakt van stoom naar elektrische aandrijving. De uit de kluiten gewassen centrifugaalpompen en vliegwielen zijn de blikvangers.

Audiotours in Kinderdijk UNESCO Officieel app
Duur: 45/90 minuten
Korte en lange audiotours voor volwassenen en kind. Wil je meer ontdekken over de bijzondere natuur in Kinderdijk? Ga dan op pad met ’s lands bekendste boswachter Arjan Postma.

Bekijken

Wat zijn de openingstijden?

Werelderfgoed Kinderdijk is bijna heel het jaar geopend. Zie onze openingstijdenpagina.

 

Bekijken

Zijn er ook arrangementen, rondleidingen of gidsen voor groepen beschikbaar?

Onze groepsarrangementen vind je op onze arrangementenpagina. Of vul het contactformulier in met de specifieke vraag. Bij groepen groter dan 15 personen moet je reserveren.

Bekijken

Is het bezoek met mijn museumjaarkaart / cjp pas / studentenkaart gratis?

Nee. Indien je online een ticket koopt via de website ontvang je wel extra korting!

Bekijken

Tot welke leeftijd hebben kinderen gratis toegang?

Kinderen tot en met 3 jaar hebben gratis toegang tot onze bezoekpunten. Vanaf 4 jaar geldt het kindertarief. Koop je ticket online met extra korting.

Bekijken

Is er een mogelijkheid om mijn bagage te stallen?

Werelderfgoed Kinderdijk beschikt niet over een bagageruimte en/of kluisjes voor bezoekers.

Bekijken

Welke acties lopen er op dit moment?

Stichting Werelderfgoed geeft gasten bij het bestellen van een onlineticket extra korting. Het is dus voordeliger om tickets vooraf te bestellen dan je ticket aan de kassa te kopen. (Let op: niet in januari)

Op locatie zijn de volgende acties van toepassing:

Op vertoon van de BankGiro Loterij VIP-kaart krijgen onze gasten 20% korting op de entreeprijs. Deze korting is maximaal voor 4 personen.

Via de website van de Waterbus kun je een combiticket Kinderdijk/Waterbus aanschaffen.

 

Bekijken

Is Werelderfgoed Kinderdijk rolstoeltoegankelijk?

Het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal beschikt over een mindervalidentoilet.

Rolstoeltoegankelijk zijn ook: de filmzaal, de wandelpaden, rondvaartboten de Cruiser en Prins Friso en de molenerven. De molens zijn van binnen niet te bezoeken met een rolstoel, vanwege de nauwe toegang en steile trappen.

Voor wie slecht ter been is en zonder rolstoel bij Kinderdijk komt, zijn enkele (duw)rolstoelen gratis beschikbaar. Vraag hiernaar bij het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal. Een rolstoelgebruiker krijgt gratis toegang tot het Werelderfgoed. De begeleider betaalt wel entree. Wie in bezit is van een gehandicaptenkaart kan gratis parkeren.

Bekijken

Waar vind ik informatie voor leerstof en of lesprogramma’s over Werelderfgoed Kinderdijk?

Veel informatie over de geschiedenis en achtergrond van Kinderdijk vind je op deze website. Voor speciale projecten kunt u ons een aanvraag sturen via de mail. Kinderdijk heeft geen versieringen, posters en gratis spullen beschikbaar. Voor meer info, neem contact op.

Bekijken

Hoe kan ik een klacht indienen?

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk doet haar uiterste best om het bezoek zo prettig mogelijk te maken. We horen het dan ook graag als je ergens niet tevreden over bent. Stuur ons een email: info@kinderdijk.nl en vergeet niet je persoonlijke gegevens en de datum van bezoek te vermelden.

Bekijken

Zijn honden welkom?

(Huis)dieren worden niet toegelaten in de museummolens, wel kun je je hond aangelijnd meenemen tot het erf rondom de museummolens. De filmzaal in Hulpgemaal De Fabriek is verboden voor huisdieren. Deze bepaling geldt uiteraard niet voor een (blinden)geleidehond die een bezoeker met identificatiepas begeleidt. Huisdieren worden wel toegelaten op de rondvaartboten en het bezoekerscentrum Wisboomgemaal.

Bekijken

Zijn er fietsen te huur?

Wij verhuren zelf geen fietsen. Die kun je wel huren via Café de Klok, Grand Café Buena Vista en Tourist Info Alblasserdam.

Bekijken

Mag ik vliegen met een drone?

Drones zijn geweldige apparaten waarmee prachtige beelden kunnen worden gemaakt. Wij vinden dat echt.  Het gebruik ervan leidt echter geregeld tot grote ergernis. De meeste molens zijn bewoond en dus is het belangrijk rekening te houden met de privacy van de bewoners. Wie vindt het nou leuk om elke week een camera boven zijn hoofd te hebben hangen?

Daarnaast is Werelderfgoed Kinderdijk een Natura 2000-gebied. Planten, vogels en andere dieren vinden er de bescherming die nodig is om de soorten en leefgebieden in stand te houden. Er mag in basis niet zomaar gevlogen in Natura 2000 gebieden wegens mogelijke verstoring van die flora en fauna. Professionals moeten altijd toestemming hebben van de Omgevingsdienst Haaglanden. Voor particulieren zijn er landelijke richtlijnen.

Onder regie van de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam is in september 2018 de bewustwordingscampagne No Drone gestart. De campagne moet de bezoekers van Werelderfgoed Kinderdijk, onder andere via borden en sociale media, duidelijk maken welke impact de drones hebben op het dagelijks leven en de privacy van de bewoners. Dronepiloten kunnen op dit moment beboet worden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Molenwaard wanneer zij aantoonbaar overlast veroorzaken en ter plaatse betrapt worden. De hoogte van de boete liegt er niet om: 410 euro. Heb je een vergunning gekregen? Meld dit dan ook bij ons. Wij informeren vervolgens de molenbewoners.

Bekijken

Kan ik mijn elektrische fiets of auto opladen?

Werelderfgoed Kinderdijk beschikt niet over een elektrische paal om fietsen en/of auto’s op te laden.

Bekijken

Mag ik aanmeren met mijn boot in Werelderfgoed Kinderdijk?

Nee. Aan geen enkele steiger in Werelderfgoed Kinderdijk mag je aanmeren met de boot of ander vaartuig.

Bekijken

Mag ik zomaar iets verkopen op straat?

Nee. Ondernemers hebben toestemming nodig van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en een standplaatsvergunning van de gemeente Molenwaard.

Standplaats verzoeken kunnen gemaild worden naar info@kinderdijk.nl 

Bekijken

Iets verloren of gevonden in Werelderfgoed Kinderdijk?

Neem contact op met ons kantoor. Wij helpen je graag verder. Vermeld zoveel mogelijk details zoals de locatie, dag en tijdstip en omschrijving van het voorwerp. Je moet kunnen aantonen dat het voorwerp van jou is.

Heb je iets gevonden? Geef het af bij een van onze bezoeklocaties. Bedankt!

Evenementen

Bekijken

Wanneer is de verlichtingsweek

Altijd in de eerste volle week van september (maandag tot en met zaterdag) worden de wereldberoemde molens van Werelderfgoed Kinderdijk ’s avonds in de schijnwerpers gezet. De verlichting zorgt voor een schitterend schouwspel, dat voor veel fotografen een dankbaar object vormt. Dit aantrekkelijk lichtspektakel is elke avond te aanschouwen tussen 20.00 en 23.00 uur.

De historische molens zijn te zien vanaf het vrij toegankelijke fiets- en wandelpad dat dwars door het molengebied loopt. Een wandeling door het molengebied is gratis.

Het hele dorp zorgt bovendien voor een sprankelende lichtsfeer, met gevelverlichting op de huizen en verlichte mini-molens langs de Lekdijk. Op vrijdagavond tijdens de Verlichtingsweek is er een gezellige Molenmarkt met ruim zeventig kraampjes. Deze jaarlijkse markt wordt nabij het molencomplex gehouden. De braderie begint om 17.00 uur en eindigt rond 22.30 uur.

Bekijken

Kan ik deelnemen aan de Molenmarkt in Kinderdijk?

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is niet betrokken bij de organisatie van de Molenmarkt in het dorp Kinderdijk. De dorpsbewoners verenigd in het Comité Speeltuin ’t Balkengat zorgen hiervoor. De opbrengst van de markt gaat naar het onderhoud van die speeltuin. Het comité is te bereiken, bijvoorbeeld voor het reserveren van een kraam, via molenmarkt@gmail.com.

Bekijken

De Molentocht komt er aan, kan ik schaatsen huren?

Als er ijs ligt, gaan onze harten sneller kloppen! Regelmatig komt de vraag: wanneer is de Molentocht? Kan ik schaatsen huren bij Kinderdijk? De organisatie hiervan ligt niet bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en wij hebben geen informatie over de betrouwbaarheid van het ijs. Neem een kijkje op http://www.schaatsmolentochten.nl/ om op de hoogte te blijven van de actuele situatie.