Veel gestelde vragen

Vind hier de antwoorden op de meest gestelde vragen

Coronacrisis

Bekijken

Door de coronacrisis zijn we gesloten tot en met 30 april!

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is tot en met 30 april gesloten. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) heeft dat besluit genomen na overleg met de gemeente Molenlanden. Wij sluiten hiermee aan bij de maatregelen die vandaag door de rijksoverheid zijn genomen. Eén van de maatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, is het afgelasten van bijeenkomsten waar meer dan 100 mensen komen.

Ticket

Bekijken

Wat is er inbegrepen in het entreeticket?

Museummolen Nederwaard
Duur: 30 minuten
Bezoek op eigen gelegenheid de molen en maak kennis met de molenaar.
Tijdens een bezoek aan Museummolen Nederwaard, een stenen boezemmolen uit 1738, stap je regelrecht de geschiedenis in. Bekijk het interieur uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de laatste bewoners deze molen verlieten. Bekijk een expositie met foto’s uit het familiealbum van de familie Hoek. Wat voor kleding droegen ze? Waar gingen de kinderen naar school? Waar speelden ze mee? Ga liggen in de bedstee en luister naar de werkende molen. Raak in de ban van de kracht van dit eeuwenoude monument.

Museummolen Blokweer
Duur: 30 minuten
Bezoek op eigen gelegenheid deze wipmolen en het prachtige erf. Maak kennis met de molenaar en zie hem of haar aan het werk.
Ga terug naar de jaren ‘50 van de vorige eeuw en ontmoet de molenaar met al zijn gewoonten en werkwijzen uit die tijd. Hij of zij kan je alles vertellen over het waterpeil, de moestuin, de geschiedenis van de Alblasserwaard en natuurlijk de bijzondere molen. Op het erf hebben diverse dieren hun plek gevonden, zoals onze geliefde geiten Milly en Molly. Bij mooi weer een fantastische plek om plaats te nemen op één van de picknickbanken.

Multi-screen film in Hulpgemaal De Fabriek
Duur film: 12 minuten
Film op diverse schermen. Vertaald in het Engels, Japans, Frans en Duits.
De film van twaalf minuten is te zien op meerdere schermen, die elk een eigen verhaal vertellen. Duik in het verhaal van de Kinderdijkse strijd met het water, ontdek hoe Kinderdijk is ontstaan en waarom Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk heet. De Fabriek is een prima start van je bezoek aan het Werelderfgoed.

Machinekamer in het Wisboomgemaal
Duur: 10 minuten
Deze machinekamer was vroeger het kloppend hart van het Wisboomgemaal. De host vertelt je alles over de historie van dit in 1868 in gebruik genomen gemaal en het zware werk in de machinekamer. In 1924 werd de switch gemaakt van stoom naar elektrische aandrijving. De uit de kluiten gewassen centrifugaalpompen en vliegwielen zijn de blikvangers.

Audiotours in Kinderdijk UNESCO Officieel app
Duur: 45/90 minuten
Korte en lange audiotours voor volwassenen en kind. Wil je meer ontdekken over de bijzondere natuur in Kinderdijk? Ga dan op pad met ’s lands bekendste boswachter Arjan Postma.

Bekijken

Voor welke boot is mijn rondvaartbootticket geschikt?

Het rondvaartbootticket is geschikt voor een rondvaart met de Cruiser of een hop-on hop-off vaart met de Friso.

Bekijken

Waar kan ik tickets kopen?

Tickets zijn te koop via onze website of aan de kassa in het Bezoekerscentrum, Wisboomgemaal, Museummolen Nederwaard en Museummolen Blokweer.

Bekijken

Moet ik mijn e-ticket printen?

Dit is niet nodig, het ticket kan ook digitaal getoond worden.

Bekijken

De bevestigingsmail met tickets heb ik niet ontvangen, wat nu?

Neem contact op met de afdeling Reserveringen via info@kinderdijk.nl of 078 691 28 30.  Wij controleren of de bestelling is goede orde is ontvangen en vertellen wat we voor je kunnen doen.

Bekijken

Kan ik mijn bestelling annuleren, retourneren of ruilen?

Door een ticket aan te schaffen ga je akkoord met onze algemene voorwaarden. Een bestelling is niet te annuleren, retourneren of in te ruilen.

Bekijken

Kan ik overal met cash betalen?

Nee. Aan de kassa’s bij Museummolen Nederwaard en Museummolen Blokweer is het niet mogelijk om met contant geld te betalen. Daar worden alleen een pinpas en creditcard geaccepteerd. In het Bezoekerscentrum is het wel mogelijk om met cash te betalen.

Bekijken

Krijg ik korting met mijn museumjaarkaart / cjp pas / studentenkaart?

Met deze kaarten krijg je geen korting op een entreeticket of rondvaartbootticket. Indien je online een entreeticket of rondvaartboot koopt via de website ontvang je wel extra korting!

Bekijken

Welke acties lopen er op dit moment?

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk geeft gasten bij het bestellen van een onlineticket extra korting. Het is dus voordeliger om tickets vooraf te bestellen dan je ticket aan de kassa te kopen.

Op locatie zijn de volgende acties van toepassing:

Op vertoon van de BankGiro Loterij VIP-kaart krijgen onze gasten 20% korting op de entreeprijs. Deze korting is maximaal voor 4 personen.

Ook kunnen gasten met een combiticket voor de NS, Qbuzz en Kinderdijk bij ons terecht. De voucher wordt bij ons gescand en je ontvangt een geprint ticket. Dit ticket is je entreebewijs voor Kinderdijk.

Via de website van de Waterbus kun je een combiticket Kinderdijk/Waterbus aanschaffen.

Bezoek aan Kinderdijk

Bekijken

Wat zijn de openingstijden van Werelderfgoed Kinderdijk?

Werelderfgoed Kinderdijk is bijna heel het jaar geopend. Zie onze openingstijdenpagina.

Bekijken

Zijn er ook arrangementen, rondleidingen of gidsen voor groepen beschikbaar?

Onze groepsarrangementen vind je op onze arrangementenpagina. Of vul het contactformulier in met de specifieke vraag. Bij groepen groter dan 15 personen moet je reserveren.

Bekijken

Is het nodig om te reserveren?

Wanneer je individueel een bezoek brengt aan Werelderfgoed Kinderdijk is het niet noodzakelijk een reservering te maken. Voor groepen van 15 personen of meer is een reservering vereist. Neem hiervoor contact op met de afdeling Reserveringen via info@kinderdijk.nl of 078 691 28 30.

Bekijken

Zijn huisdieren toegestaan in Werelderfgoed Kinderdijk?

Mits aangelijnd zijn honden welkom op al onze locaties en rondvaartboten. Alleen de horeca in het Bezoekerscentrum en bij Museummolen Blokweer zijn verboden voor honden. Deze bepaling geldt uiteraard niet voor een (blinden)geleidehond die een bezoeker met identificatiepas begeleidt.

Bekijken

Is er horeca?

Er zijn verschillende plekken waar je een ijsje in de zomer, kop warme chocomelk in de winter of een lekker broodje voor onderweg kunt halen. Zie onze eten en drinken pagina voor alle informatie.

Bekijken

Kan ik in de buurt van Werelderfgoed Kinderdijk overnachten?

In de buurt van Werelderfgoed Kinderdijk zijn verschillende hotels en bed & breakfasts waar je kunt overnachten. Zie onze overnachten pagina.

Bereikbaarheid

Bekijken

Wat is het bezoekadres van Werelderfgoed Kinderdijk?

Nederwaard 1b, 2961 AS Kinderdijk, Nederland

Bekijken

Wat is de beste manier om naar Kinderdijk te reizen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om naar Kinderdijk te reizen. Meer informatie vind je op onze route en adres pagina.

Bekijken

Wat zijn de parkeerkosten?

Het parkeren van een auto kost € 5,00, een motor kost € 2,50.

Bekijken

Zijn er parkeerplaatsen voor mindervaliden beschikbaar?

Er is een parkeerplaats voor mindervaliden beschikbaar.

Bekijken

Kan ik een parkeerplek van tevoren reserveren?

Er kunnen van tevoren geen parkeerplaatsen gereserveerd worden.

Bekijken

Is er een oplaadpunt voor elektrische fietsen en/of auto’s?

Werelderfgoed Kinderdijk beschikt niet over een elektrische paal om fietsen en/of auto’s op te laden.

Bekijken

Waar kan ik mijn motor parkeren?

De motor kan geparkeerd worden op de parkeerplaats van Werelderfgoed Kinderdijk. De parkeerwachter wijst een plek aan.

Bekijken

Waar kan ik terecht met mijn camper?

Voor meer informatie over het parkeren van of overnachten met de camper kun je een kijkje nemen op onze informatiepagina over campers.

Bekijken

Waar kunnen tourbussen parkeren?

Tourbussen kunnen parkeren op de daarvoor bestemde busparkeerplaats in Nieuw Lekkerland, meer informatie en een routebeschrijving vind je hier.

Voorzieningen

Bekijken

Zijn er fietsen te huur?

Werelderfgoed Kinderdijk verhuurt zelf geen fietsen, maar er zijn verschillende locaties in de buurt waar fietsen gehuurd kunnen worden. Voor meer informatie kijk je hier.

Bekijken

Is er een mogelijkheid om mijn bagage te stallen?

Werelderfgoed Kinderdijk beschikt niet over een bagageruimte en/of kluisjes voor bezoekers.

Bekijken

Is Werelderfgoed Kinderdijk rolstoeltoegankelijk?

Het Wisboomgemaal beschikt over een mindervalidentoilet.

Rolstoeltoegankelijk zijn ook: de filmzaal, de wandelpaden, rondvaartboten de Cruiser en Prins Friso en de molenerven. De molens zijn van binnen niet te bezoeken met een rolstoel, vanwege de nauwe toegang en steile trappen.

Voor wie slecht ter been is en zonder rolstoel bij Kinderdijk komt, zijn enkele (duw)rolstoelen gratis beschikbaar. Vraag hiernaar in het Wisboomgemaal. Een rolstoelgebruiker krijgt gratis toegang tot het Werelderfgoed. De begeleider betaalt wel entree. Wie in bezit is van een gehandicaptenkaart kan gratis parkeren.

Bekijken

Is het mogelijk om een rolstoel te lenen?

Werelderfgoed Kinderdijk heeft een tweetal rolstoelen die gratis geleend kunnen worden op de dag van bezoek. Deze rolstoelen kunnen niet van tevoren gereserveerd worden. Vraag hiernaar in het Wisboomgemaal.

Evenementen

Bekijken

Wanneer is de Verlichtingsweek?

Altijd in de eerste volle week van september (maandag tot en met zaterdag) worden de wereldberoemde molens van Werelderfgoed Kinderdijk ’s avonds in de schijnwerpers gezet. De verlichting zorgt voor een schitterend schouwspel, dat voor veel fotografen een dankbaar object vormt.

De historische molens zijn te zien vanaf het vrij toegankelijke fiets- en wandelpad dat dwars door het molengebied loopt. Een wandeling door het molengebied is gratis.

Het hele dorp zorgt bovendien voor een sprankelende lichtsfeer, met gevelverlichting op de huizen en verlichte mini-molens langs de Lekdijk. Op vrijdagavond tijdens de Verlichtingsweek is er een gezellige Molenmarkt met ruim zeventig kraampjes. Deze jaarlijkse markt wordt nabij het molencomplex gehouden.

Bekijken

Kan ik deelnemen aan de Molenmarkt in Kinderdijk?

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is niet betrokken bij de organisatie van de Molenmarkt in het dorp Kinderdijk. De dorpsbewoners verenigd in het Comité Speeltuin ’t Balkengat zorgen hiervoor. De opbrengst van de markt gaat naar het onderhoud van die speeltuin. Het comité is te bereiken, bijvoorbeeld voor het reserveren van een kraam, via molenmarkt@gmail.com.

Bekijken

De Molentocht komt er aan, kan ik schaatsen huren?

Als er ijs ligt, gaan onze harten sneller kloppen! Regelmatig komt de vraag: wanneer is de Molentocht? Kan ik schaatsen huren bij Kinderdijk? De organisatie hiervan ligt niet bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en wij hebben geen informatie over de betrouwbaarheid van het ijs. Neem een kijkje op http://www.schaatsmolentochten.nl/ om op de hoogte te blijven van de actuele situatie.

Algemeen

Bekijken

Gevonden voorwerpen: tijdens je bezoek iets verloren of gevonden in Werelderfgoed Kinderdijk?

Neem contact op met ons kantoor via info@kinderdijk.nl. Wij helpen je graag verder. Vermeld zoveel mogelijk details zoals de locatie, dag en tijdstip en omschrijving van het voorwerp. Je moet kunnen aantonen dat het voorwerp van jou is.

Heb je iets gevonden? Geef het af bij een van onze bezoeklocaties. Bedankt!

Bekijken

Waar kan ik een klacht indienen?

Indien u een klacht, feedback of compliment heeft kunt u dit schriftelijk indienen via info@kinderdijk.nl.

Bekijken

Mag ik vliegen met een drone?

Drones zijn geweldige apparaten waarmee prachtige beelden kunnen worden gemaakt. Wij vinden dat echt.  Het gebruik ervan leidt echter geregeld tot grote ergernis. De meeste molens zijn bewoond en dus is het belangrijk rekening te houden met de privacy van de bewoners. Wie vindt het nou leuk om elke week een camera boven zijn hoofd te hebben hangen?

Daarnaast is Werelderfgoed Kinderdijk een Natura 2000-gebied. Planten, vogels en andere dieren vinden er de bescherming die nodig is om de soorten en leefgebieden in stand te houden. Er mag in basis niet zomaar gevlogen in Natura 2000 gebieden wegens mogelijke verstoring van die flora en fauna. Professionals moeten altijd toestemming hebben van de Omgevingsdienst Haaglanden. Voor particulieren zijn er landelijke richtlijnen.

Onder regie van de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam is in september 2018 de bewustwordingscampagne No Drone gestart. De campagne moet de bezoekers van Werelderfgoed Kinderdijk, onder andere via borden en sociale media, duidelijk maken welke impact de drones hebben op het dagelijks leven en de privacy van de bewoners. Dronepiloten kunnen op dit moment beboet worden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Molenwaard wanneer zij aantoonbaar overlast veroorzaken en ter plaatse betrapt worden. De hoogte van de boete liegt er niet om: 410 euro. Heb je een vergunning gekregen? Meld dit dan ook bij ons. Wij informeren vervolgens de molenbewoners.

Bekijken

Mag ik zomaar iets verkopen op straat?

Nee. Ondernemers hebben toestemming nodig van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en een standplaatsvergunning van de gemeente Molenwaard. Standplaats verzoeken kunnen gemaild worden naar info@kinderdijk.nl

Bekijken

Mag ik aanmeren met mijn boot in Werelderfgoed Kinderdijk?

Nee. Aan geen enkele steiger in Werelderfgoed Kinderdijk mag je aanmeren met de boot of ander vaartuig.

Bekijken

Waar vind ik informatie voor leerstof en of lesprogramma’s over Werelderfgoed Kinderdijk?

Veel informatie over de geschiedenis en achtergrond van Kinderdijk vind je op deze website. Voor speciale projecten kunt u ons een aanvraag sturen via de mail. Kinderdijk heeft geen versieringen, posters en gratis spullen beschikbaar. Voor meer info, neem contact op.

Bekijken

Overige vragen

Heb je een andere vraag? Neem contact op met info@kinderdijk.nl of bel naar +31 (0)78 6912830.