Evenementen | Open Monumentendag
Evenementen

Open Monumentendag

7 - 8 september 2019

Tijdens de Open Monumentendagen zet Werelderfgoed Kinderdijk zijn beste beentje voor om te laten zien waar de Nederlandse geschiedenis om draait. Bereid je voor op bijzondere en monumentale activiteiten om onze nationale schatten in het zonnetje te zetten. In het weekend van 8 en 9 september is ‘In Europa’ het thema waarvoor onze molens op volle toeren draaien!

 

Kindertheater

De landelijke Open Monumentendagen zijn een jaarlijks terugkerend feestje voor alle Nederlanders. Door het hele land geven de meest bijzondere plekken hun geheimen bloot. Natuurlijk staat Werelderfgoed Kinderdijk helemaal bol van de monumentale geschiedenis, met onze molens, gemalen en andere technische hoogstandjes uit onze Hollandse watergeschiedenis. Het zou daarom vreemd zijn als we geen speciale draai zouden geven aan het tweede weekend van september. In 2017 telden we landelijk bijna een miljoen nieuwsgierige bezoekers. Daar moeten we dit jaar met gemak bovenuit kunnen komen!

Wel belangrijk is te melden dat Kinderdijk alleen zaterdag 8 september meedoet aan de Open Monumentendagen. Dag twee valt af omdat we in Kinderdijk de zondagsrust belangrijk(er) vinden. In Kinderdijk ontvangen we Kindertheater Deep Deep. Het duo uit Den Haag speelt twee keer de voorstelling ‘Zo draait de molen’, om 12.30 en 15.00 uur. Dat gebeurt op één van de molenerven. De interactieve, educatieve voorstelling is (vooral) leuk voor kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zij worden betrokken in het verhaal. Chris, de dochter van de molenaar, krijgt een whatsappje… De molenaar is op zakenreis en vraagt of zij de vang er af kan halen als het gaat waaien… Gelukkig krijgt ze hulp van haar hond Charlie. Samen lossen ze het op.
Naast de theatervoorstelling is er die dag nog veel meer te doen voor de jongsten: spelletjes spelen, knutselen en schminken.

'In Europa'

Dit jaar is het thema ‘In Europa’. Dat past ons helemaal. We staan niet alleen schouder aan schouder met andere Europese monumenten op de UNESCO Werelderfgoedlijst, maar het water dat we hier al eeuwen verwerken komt naar ons toe vanuit heel Europa. Voeg daar nog eens aan toe dat onze technieken voor het beheersen van het water overal in Europa zijn gekopieerd en toegepast, en je snapt dat we ons graag aansluiten bij dit uiterst actuele thema. Ben je al een tijdje niet bij ons op bezoek geweest, of is het er gewoon nog niet van gekomen? Dan is zaterdag september de perfecte dag om te komen genieten van het prachtige Werelderfgoed Kinderdijk. De landelijke Open Monumentendagen vallen samen met het (ook landelijke) Werelderfgoedweekend én onze eigen Verlichtingsweek.

Kom genieten van monumentale geschiedenis op volle toeren 

Avondfotografie workshop

Avondfotografie workshop

Een prachtkans voor elke fotoliefhebber: schrijf je in voor onze unieke avond-fotoworskhops en leer de fijne kneepjes van topfotografen tijdens de Verlichtingsweek in september!

Lees meer
Verlichtingsweek

Verlichtingsweek

Koop nu je ticket voor de rondvaartboot en aanschouw het spektakel vanaf het water. De museummolens en het bezoekerscentrum zijn 's avonds gesloten, loop vrij rond in het gebied.

Lees meer
Nationale Molendag

Nationale Molendag

Op Nationale Molendag zijn alle molens een beetje jarig – en dat vieren we op 11 mei!

Lees meer
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag

Laat de handen wapperen om de molens weer de wind in de zeilen te geven op de Landelijke Natuurwerkdag in Werelderfgoed Kinderdijk.

Lees meer