Agenda | Nationale Molendag
Agenda

Nationale Molendag

12 mei 2018

De Nationale Molendag is een hoogtepunt van het jaar, waarop de Nederlandse molens en hun molenaars in het middelpunt van de belangstelling staan. Op zaterdag 12 mei zet Werelderfgoed Kinderdijk de deuren wagenwijd open, dus kom langs om een onmisbaar stukje Nederlandse cultuur te vieren!

Molenaar Bjorn klampt het zeil op

Molenaar Bjorn klampt het zeil op

Nationale Molendag: molens en molenaars in het middelpunt van de belangstelling

Op 12 mei 2018 is de dag weer aangebroken waarop de molenaars van Nederland in het middelpunt van de belangstelling staan: de Nationale Molendag! Door het hele land heen openen molens hun deuren voor het publiek, maar voor de negentien molens van Werelderfgoed Kinderdijk is deze feestdag een extra mooie gelegenheid om eens flink los te gaan. De geschiedenis van Nederland staat bol van de klapperende zeilen, razende raderwerken en machtige molenwieken, wat op zichzelf al een prima reden is om je eens te komen vergapen aan het houten hart van onze oude machines. Ook zien we allemaal steeds meer windkrachtturbines opduiken in onze omgeving, dus ook voor de toekomst lijken molens de wind flink in de rug te hebben. Helemaal niet zo gek dus om op deze Nationale Molendag de molens niet alleen in de wind, maar ook eens in het zonnetje te zetten!

Eeuwen van Hollandse technische hoogstandjes verdienen een dagje in de spotlights!

Al eeuwen onmisbaar

Wist je dat al onze molens nog steeds trouw hun werk doen, ook al staan ze al eeuwenlang in ons polderlandschap? Natuurlijk staat de ontwikkeling van de techniek niet stil, dus onze oude reuzen hebben door de jaren heen hulp gekregen van moderne gemalen, maar als het nodig is staan ze nog steeds voor ons klaar. In de Tweede Wereldoorlog werd bijvoorbeeld alle brandstof voor de dieselgemalen op rantsoen gezet. Toen was het maar goed dat er in Kinderdijk nog steeds molens stonden om het land droog te houden, want anders had de hele boel hier in een paar weken onder water gestaan.

Kom je erfgoed van dichtbij bekijken

Als Nederlanders staan we er natuurlijk niet zo vaak bij stil hoe bijzonder het is om onder de zeespiegel te wonen. We hebben wel iets anders aan ons hoofd. Toch komen er elk jaar duizenden toeristen naar Werelderfgoed Kinderdijk om met eigen ogen te zien hoe we dat hier hebben klaargespeeld. We zijn ook niet voor niets al twintig jaar onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst: onze voorouders hebben het droogmalen van de natte veengrond uitgevonden, en tegenwoordig profiteren mensen uit alle wereldstreken van de technologie die we daarvoor hebben ontwikkeld. Razend knap eigenlijk, voor zo’n klein landje als het onze!

Stap er middenin in Werelderfgoed Kinderdijk

Ook al blijft het een beetje onwerkelijk als je er niet bij stilstaat, de Nederlandse molens houden al honderden jaren onze voeten droog. Daarom is de nationale Molendag een prachtige gelegenheid voor jong en oud om eens van heel dichtbij te zien hoe zoiets nou eigenlijk werkt. De beste plek om die strijd met het water zelf te beleven? Nou raad eens… Werelderfgoed Kinderdijk natuurlijk! Onze molenaars zetten op deze bijzondere dag hun beste beentje voor. Pak daarom de kans om zelf in huid van een stoere molenaar te kruipen: ruik, zie, hoor en voel hoe de houten onderdelen van onze reuzenmachines zwoegen terwijl je er midden tussen staat op de Nationale Molendag in Werelderfgoed Kinderdijk!

Nachtfotografie workshop

Nachtfotografie workshop

Leer van de professionals en geniet van een workshop die je de meest duizelingwekkende plaatjes van verlichte molens ter wereld oplevert!

Lees meer
Werelderfgoed weekend

Werelderfgoed weekend

Ontdek de tien door Unesco erkende Nederlandse Werelderfgoederen. Waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

Lees meer
Open Monumentendag

Open Monumentendag

Op zaterdag 8 en zondag 9 september is het Hollands glorie wat de klok slaat in Kinderdijk op twee Open Monumentendagen met een Europees tintje.

Lees meer
Verlichtingsweek

Verlichtingsweek

Hier in Kinderdijk straalt de sfeer er letterlijk vanaf tijdens onze Verlichtingsweek. Dompel jezelf onder in een Hollands sprookje waarin de molens oplichten tegen de avondhemel.

Lees meer
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag

Laat de handen wapperen om de molens weer de wind in de zeilen te geven op de Landelijke Natuurwerkdag in Werelderfgoed Kinderdijk.

Lees meer