Agenda | Nationale Molendag
Agenda

Nationale Molendag

12 mei 2018

Extra molenplezier in Kinderdijk . Op 12 mei worden alle molens van Nederland even extra in het zonnetje gezet, want dan vieren we Nationale Molendag. Zo´n speciale dag kunnen we in Kinderdijk niet zomaar voorbij laten gaan, dus bij ons beleef je een portie extra molenpret met speciale activiteiten en… een molencadeautje voor alle kinderen!

Molenaar Bjorn klampt het zeil op

Molenaar Bjorn klampt het zeil op

Beleef Kinderdijk op Nationale Molendag

Op 12 mei 2018 is de dag weer aangebroken waarop de molenaars van Nederland in het middelpunt van de belangstelling staan! Door het hele land heen openen molens hun deuren voor het publiek, maar voor de negentien molens van Werelderfgoed Kinderdijk is deze feestdag een extra mooie gelegenheid om eens flink los te gaan. De geschiedenis van Nederland staat bol van de klapperende zeilen, razende raderwerken en machtige molenwieken, wat op zichzelf al een prima reden is om je eens te komen vergapen aan het houten hart van onze oude machines. Ook zien we allemaal steeds meer windkrachtturbines opduiken in onze omgeving, dus ook voor de toekomst lijken molens de wind flink in de rug te hebben. Helemaal niet zo gek dus om op deze Nationale Molendag de molens niet alleen in de wind, maar ook eens in het zonnetje te zetten!

Eeuwen van Hollandse technische hoogstandjes verdienen een dagje in de spotlights!

Molenaarsdelicatessen

Om Nationale Molendag een beetje bijzonder aan te kleden is er in Kinderdijk nog meer te beleven dan normaal op zaterdag 12 mei. Hollandse cultuur proeven wordt wel heel smakelijk bij museummolen Blokweer, waar een echte palingroker aan het werk is. De wieken van de molen laten de geur van vers gerookte vis je al tegemoet waaien. Naast deze molenaarsdelicatesse – want molenaars vingen dolgraag paling uit de slootjes die ze bemaalden – staat er een echte haringkar van meer dan 100 jaar oud. De kar is dan misschien van historische waarde, maar de Hollandse haring die je hier kunt happen is natuurlijk zo vers als maar kan! De dorstige fijnproevers en barista’s onder ons kunnen terecht bij museummolen Nederwaard, waar de koffiebakfiets van Zuiverkoffie in de buitenlucht de lekkerste koffie serveert. Dat wordt een Molendag om je vingers bij af te likken!

Oer-Nederlandse spelletjes voor de kinderen

Voor de jongste bezoekers is er op Nationale Molendag extra veel te doen in Kinderdijk. Spelletjes zoals de kinderen ze in deze streek eeuwen terug ook al speelden vind je bij museummolen Nederwaard. Kom langs voor een ouderwets potje bliklopen, of test hoe handig je bent met een geblinddoekt spelletje ‘molentje prik’! Bij onze andere museummolen, de Blokweer, is op het molenerf een  speurtocht uitgestippeld, dus wie van een actief en leerzaam dagje houdt, kan iets beleven tussen de molens op 12 mei…

De molenaars trakteren!

Als alle Nederlandse molens een beetje jarig zijn op Nationale Molendag, dan horen daar eigenlijk cadeautjes bij. Geen zorgen: je hoeft zelf geen cadeautje mee te nemen. In plaats daarvan trakteren de molenaars vandaag: bij het bezoekerscentrum in het Wisboomgemaal ligt een verrassing te wachten op al onze jonge bezoekers. Om het feest compleet te maken delen we bij de kassa ook nog gratis doe-boekjes uit aan alle kinderen, waarmee je nog meer uit je bezoek aan het UNESCO Werelderfgoed van Kinderdijk haalt… Reden genoeg dus, voor jong en oud, om op 12 mei Nationale Molendag met ons mee te komen vieren!

  • Koop tickets voor de Nationale Molendag

    • Ontvang € 1,00 korting per entreeticket
Nachtfotografie workshop

Nachtfotografie workshop

Leer van de professionals en geniet van een workshop die je de meest duizelingwekkende plaatjes van verlichte molens ter wereld oplevert!

Lees meer
Werelderfgoed weekend

Werelderfgoed weekend

Ontdek de tien door Unesco erkende Nederlandse Werelderfgoederen. Waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

Lees meer
Open Monumentendag

Open Monumentendag

Op zaterdag 8 en zondag 9 september is het Hollands glorie wat de klok slaat in Kinderdijk op twee Open Monumentendagen met een Europees tintje.

Lees meer
Verlichtingsweek

Verlichtingsweek

Hier in Kinderdijk straalt de sfeer er letterlijk vanaf tijdens onze Verlichtingsweek. Dompel jezelf onder in een Hollands sprookje waarin de molens oplichten tegen de avondhemel.

Lees meer
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag

Laat de handen wapperen om de molens weer de wind in de zeilen te geven op de Landelijke Natuurwerkdag in Werelderfgoed Kinderdijk.

Lees meer