Agenda | Nationale Molendag
Agenda

Nationale Molendag

13 mei 2017

Zaterdag 13 mei gaat alle aandacht naar de Nederlandse molens. Voor veel molenaars een dag om iets extra’s te organiseren. Kom naar Kinderdijk om te genieten van molens en zalmschouwen. Onze varende collega-windvangers komen, met in hun kielzog het visserij museum en andere oude ambachtslieden. Molenaars en schippers. Vier handen op één buik.

Molens en zalmschouwen. Wind en water.

Tussen de molens van Kinderdijk varen dit jaar weer een kleine twintig zalmschouwen. Ze zijn liggen op meerdere plekken in ons gebied. Zo liggen er boten bij beide Museummolens, maar er is meer. De vissers van de Vereniging tot Behoud van de Zalmschouw bakken en verkopen hun vis, breien en boeten hun netten en demonstreren andere schippersambachten. Natuurlijk kun je ook onze Museummolens bezoeken. Bekijk ook ons bezoekerscentrum in voormalig stoomgemaal Wisboom, met film. In de werkplaats ernaast krijg je uitleg over de werking van molens in het watersysteem.
Maar het mooiste blijft natuurlijk dat levende schilderij om je heen. Molens in zeil en zeilende zalmschouwen. Je krijgt vanzelf heimwee naar vroeger.

Molenaar Bjorn klampt het zeil op

Molenaar Bjorn klampt het zeil op

Blauwe luchten, witte wolken en wind. En zeildoek natuurlijk.

Een prachtige combinatie met een Hollandse luchtje.

Molens en zeilboten hebben heel veel gemeen. Natuurlijk vaar je als schipper niet altijd op dezelfde plek en is een molenaar juist vergroeid met de grond waarop zijn molen staat. Maar wist je dat poldermolenaars verwoede vissers waren? Dat ze hetzelfde visserslatijn machtig zijn? Weet je dat schippers en molenaars een klik hebben omdat ze beiden werken met wind?
Het zeildoek van een molen en van een zalmschouw is gemaakt van hetzelfde materiaal met hetzelfde doel: wind vangen. Kom vandaag genieten van die klik. Kom zien hoe molenaars en vissers beiden genieten van deze prachtige combinatie. Blauwe luchten, witte wolken en wind. En zeildoek natuurlijk.

 

  • Nationale Molendag zelf ervaren?

    • Koop je ticket online met € 1,50 korting
Nachtfotografie workshop

Nachtfotografie workshop

Dé nachtfotografie workshop voor ervaren en onervaren fotografen tijdens de Verlichtingsweek in september.

Lees meer
Werelderfgoed weekend

Werelderfgoed weekend

Ontdek de tien door Unesco erkende Nederlandse Werelderfgoederen. Waterbeheer, burgersamenleving en (land)ontwerp.

Lees meer
Open Monumentendag

Open Monumentendag

Hét weekend om de monumentale molens van binnen te bezichtigen en te genieten van tal van speciale activiteiten.

Lees meer
Verlichtingsweek

Verlichtingsweek

Een sprookjeslandschap met verlichte molens. Een feest voor fotografen. Ook zonder camera (stel dat je die vergeet) is het genieten. Zeker vanaf onze rondvaartboot.

Lees meer
Natuurwerkdag

Natuurwerkdag

Lekker actief in de natuur aan de slag op een van de mooiste plekken van Nederland. Dat kan in Kinderdijk, op de nationale Natuurwerkdag op zaterdag 5 november.

Lees meer