Pers, drones, beeld en geluid

Wie, wat (niet) & waar. Maar dan vooral hoe? Voor het beste resultaat.
Bekijken

Mag ik drones gebruiken?

Drones zijn geweldige apparaten waarmee prachtige beelden kunnen worden gemaakt. Wij vinden dat echt.  Het gebruik ervan leidt echter geregeld tot grote ergernis. De meeste molens zijn bewoond en dus is het belangrijk rekening te houden met de privacy van de bewoners. Wie vindt het nou leuk om elke week een camera boven zijn hoofd te hebben hangen?

Daarnaast is Werelderfgoed Kinderdijk een Natura 2000-gebied. Planten, vogels en andere dieren vinden er de bescherming die nodig is om de soorten en leefgebieden in stand te houden. Er mag in basis niet zomaar gevlogen in Natura 2000 gebieden wegens mogelijke verstoring van die flora en fauna. Professionals moeten altijd toestemming hebben van de Omgevingsdienst Haaglanden. Voor particulieren zijn er landelijke richtlijnen.

Bekijken

Campagne om gebruik drones te ontmoedigen

Onder regie van de gemeenten Molenwaard en Alblasserdam is in september 2018 de bewustwordingscampagne No Drone gestart. De campagne moet de bezoekers van Werelderfgoed Kinderdijk, onder andere via borden en sociale media, duidelijk maken welke impact de drones hebben op het dagelijks leven en de privacy van de bewoners. Dronepiloten kunnen op dit moment beboet worden op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van Molenwaard wanneer zij aantoonbaar overlast veroorzaken en ter plaatse betrapt worden. De hoogte van de boete liegt er niet om: 410 euro. Heb je een vergunning gekregen? Meld dit dan ook bij ons. Wij informeren vervolgens de molenbewoners.

Bekijken

Kan ik overal komen?

Ons gebied is toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Toch kunnen ook zij niet overal komen. Apparatuur naar een locatie brengen is soms best lastig. Voor dat doel kunnen we een speciaal ontwikkelde filmboot aanbieden. Een elektrisch aangedreven platform met zitgelegenheid van zo’n zes bij drie meter, bijzonder stabiel. Bijkomend voordeel is dat er prachtige beelden zijn te maken vanaf het water. Veel filmploegen willen de boot na gebruik inpakken en meenemen…

Bekijken

Begeleiding tijdens filmopnames

We kunnen veel regelen. Onze molens zijn erg populair bij beeldmakers. We ontvangen jaarlijks tientallen cameraploegen van over de hele wereld. Dat heeft nogal wat gevolgen. Het merendeel van onze molens is bewoond. Bovendien is een groot deel van Werelderfgoed Kinderdijk een beschermd natuurgebied, vermeld op de Natura 2000-lijst. Alle filmploegen worden daarom door ons begeleid. Bijkomend voordeel: we zijn erg ervaren met beeld en kennen het gebied. We helpen je om de allermooiste beelden te maken!

Jan-Dirk Verheij
Pers, beeld en geluid

Werelderfgoed Kinderdijk verwelkomt jaarlijks vele journalisten en filmploegen uit alle hoeken van de hele wereld. Wij helpen je graag om hier zo goed mogelijk te werken.