Fietsen in Kinderdijk en de Alblasserwaard

Beleef de ontstaansgeschiedenis van West-Nederland vanaf uw fietszadel en geniet van een heerlijk dagje uit in een uniek stukje Nederlands erfgoed: Kinderdijk, Hollandser kan bijna niet!
 

Fietsverhuur

 
Helaas kunt u geen fietsen reserveren via Stichting Werelderfgoed Kinderdijk.
Daarvoor verwijzen wij u graag naar Grand Café de Klok. Voor groepsreserveringen verwijzen wij u naar Tourist Info Alblasserdam.
 
 

Fietsroutes Kinderdijk


Aan de hand van de vele fietsknooppunten kunt u in en nabij Kinderdijk een schitterende molenfietsroute volgen. Het molencomplex van Kinderdijk symboliseert de wijze waarop Nederland de strijd is aangegaan met de zeespiegel. De Kinderdijkse Windmolens hielden lange tijd het land droog dat werd geteisterd door verzakkingen en overstromingen.

De Alblasserwaard –ooit een ruig en nat veengebied– is uiteindelijk door de mens gekoloniseerd en ontgonnen, mede dankzij de Kinderdijkse polder- en boezemmolens. Naast de 19 iconische windmolens kunt u onder andere de dorpen Streefkerk en Oud-Alblas aandoen. Fiets langs kanalen en riviertjes, laat u met het pontje overvaren door de lokale veerman en geniet van de imposante vergezichten en aandoenlijke boerderijtjes…

Tip: Voor een parkeerplek dient u de aanwijzingen op de borden te volgen; parkeren nabij de entree van Werelderfgoed Kinderdijk kost 5 euro.

Molenroute


De officiële molenroute –uitgegeven in het kader van themajaar 2011: 'Leve de Molens!’– neemt u mee langs de 19 windmolens van Kinderdijk en voert u verder over groene grasweiden, langs idyllische dijkdorpjes, door de Alblasserwaard én de Vijfheerenlanden. De route start desgewenst in Kinderdijk, vanwaar u naar Streefkerk fietst. Vervolgens loopt de fietsroute via Nieuwpoort, Bleskensgraaf en Alblasserdam terug naar Kinderdijk. De volledige fietstocht beslaat 60 kilometer, maar een verkorte route van 40 kilometer behoort ook tot de mogelijkheden.

Tip: bij Bezoekerscentrum Wisboomgemaal te Kinderdijk vindt u meer informatie over de officiële molenfietsroute die onder andere Kinderdijk kruist…

Tussenstop bij Bezoekerscentrum Wisboomgemaal


Tijdens uw fietstocht in en rondom Kinderdijk bent u natuurlijk meer dan welkom bij Bezoekerscentrum Wisboomgemaal. Het centrum vormt de ideale uitvalsbasis voor uw fietstocht, maar kan ook fungeren als tussenstop. Het centrum is gesitueerd in een voormalig stoomgemaal waar u op uw gemak kunt rondkijken. Het gemaal beschikt over een kleinschalig horeca-aanbod, een VVV informatiepunt en een gezellige souvenirwinkel. De opbrengsten van het bezoekerscentrum gaan overigens rechtstreeks naar het onderhoud en beheer van het Werelderfgoed Kinderdijk.

Als u van fietsen houdt, dan is Kinderdijk gegarandeerd een ideaal dagje uit; zowel individueel als met het gezin of een fietsvereniging!
 


Groepsarrangementen