UNESCO Werelderfgoed: Molens van Kinderdijk

Een dagje weg in Kinderdijk biedt u de bijzondere gelegenheid om een bezoek te brengen aan een UNESCO werelderfgoed in Nederland. Het unieke karakter van het Kinderdijkse molencomplex wordt sinds 1997 namelijk onderstreept door vermelding op de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst. UNESCO beschouwt het uitgestrekte poldergebied met zijn dijken, boezems, molens en gemalen als een bewijs van menselijke vindingrijkheid bij het droogleggen en beschermen van het land. Dat dit unieke landschap voor de toekomst bewaard moet blijven, wordt hiermee wereldwijd erkend.

Molencomplex Kinderdijk: een unieke manifestatie


De windmolens van Kinderdijk vormen het sfeervolle decor van een uniek fenomeen. Nergens anders ter wereld kunt u de complete geschiedenis van waterbeheersing op vergelijkbare manier ervaren. De molens en gemalen in Kinderdijk zorgen ervoor dat het overtollige water van de Alblasserwaard in de rivier de Lek terechtkomt via de Elshoutsluizen. Vervolgens voert de rivier het water af naar zee.

Uw uitje steunt Werelderfgoed Kinderdijk


De vermelding van Kinderdijk op de Werelderfgoedlijst brengt ook een belangrijke plicht met zich mee: alle molens dienen in originele staat behouden te blijven. De hieruit voortvloeiende kosten bedragen € 15.000,- per molen per jaar. Deze onderhoudskosten worden deels door overheden gesubsidieerd, maar ook uw dagje uit in het Kinderdijkse molencomplex is onmisbaar voor het behoud van dit iconische Werelderfgoed.

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk is voor de resterende onkosten namelijk afhankelijk van sponsors, donaties, kaartverkoop en dergelijke. Uw bezoek aan Kinderdijk, helpt dit unieke stukje geschiedenis dus voort te bestaan!

Dus: plan een uitje in Kinderdijk, bezoek het Kinderdijkse molencomplex en steun het voortbestaan van dit unieke, oer-Hollandse Werelderfgoed!

Groepsarrangementen