Kinderdijk: het gebied

Kinderdijk is een dorp gelegen in het door vrije natuur gekenmerkte Groene Hart: een oase van rust te midden van de drukke Nederlandse randstad! Tijdens een dagje weg naar Kinderdijk ontmoet u Holland onder de zeespiegel…
 
 

Kinderdijkse windmolens


Nergens ter wereld staan zoveel molens bij elkaar als in het authentieke polderlandschap van Kinderdijk. De 19 molens vormen samen met de gemalen, boezems, sloten en sluizen een ingenieus waterbeheersysteem. De molens staan bovendien in een puur Hollands landschap van wereldklasse, met oogstrelende vergezichten, een overweldigende wolkenhemel en karakteristieke natuurtaferelen.

Tip: bent u zoekende naar een boeiende bestemming voor een dagje uit met vrienden, gezin of de hele familie? Bezoek Kinderdijk en omgeving!

De molens van Kinderdijk staan wereldwijd bekend als Nederlands icoon. De zeventien boezemmolens werden gebouwd tussen 1738 en 1740. Voor die tijd stonden er in het gebied al poldermolens, waarvan er zelfs twee bewaard zijn gebleven. Deze watermolens hielden lange tijd het lage land van de Alblasserwaard droog, een gebied dat werd bedreigd door overstromingen en een inklinkende veenbodem. In het unieke Kinderdijkse landschap is nog altijd de bijna duizendjarige 'strijd tegen het water' zichtbaar. Het molencomplex Kinderdijk-Elshout staat dan ook niet voor niets sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 

Wandelen & fietsen in de natuur bij Kinderdijk


De natuur om en nabij Kinderdijk is extreem divers. Overal vliegen vogels, kruipen amfibieën, zwemmen vissen en sluipen marterachtigen. Bijzondere plantenvondsten worden met regelmaat gedaan, en ook de insectenpopulatie is immens. Vanwege de enorme biodiversiteit kijkt u uw ogen uit en is het heerlijk wandelen en fietsen in de Alblasserwaard. Dus bent u toe aan een uniek en leuk uitje? Kom dan naar Kinderdijk!
 
Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland

Groepsarrangementen