Het verhaal | UNESCO Werelderfgoed
Het verhaal

UNESCO Werelderfgoed

Zo Nederlands als Nederland maar zijn kan en daarom Werelderfgoed

Al bijna duizend jaar gaan de Nederlanders slim om met het water dat ze aan alle kanten omringt. De duurzame samenwerking tussen natuur en techniek in de polders van Kinderdijk is zo uniek en waardevol, dat het hele gebied nu op de UNESCO Werelderfgoedlijst prijkt. Zo kan ook in de toekomst de hele wereld komen beleven wat we hier samen hebben bereikt!

Werelderfgoed sinds 1997

Een molencomplex zoals Kinderdijk vind je nergens anders ter wereld. Het ingenieuze systeem van molens en gemalen houdt de grond hier al bijna duizend jaar droog, in een constante strijd tussen menselijke slimheid en de kracht van het water. Vanuit alle windstreken komen bezoekers dit unieke stuk geschiedenis zelf beleven. Omdat Kinderdijk een monument van de menselijke geschiedenis is, staan we sinds 1997 officieel op de UNESCO Werelderfgoedlijst, schouder aan schouder met de beroemdste en meest bijzondere gebouwen en plaatsen op aarde. Zo wordt het verhaal van Kinderdijk opgenomen in de wereldgeschiedenis, veilig bewaard voor de volgende generaties.

Achtergrond

In de woorden van UNESCO

Dit zegt UNESCO over ons: "Het netwerk van negentien windmolens in Kinderdijk-Elshout toont de indrukwekkende bijdrage die de Nederlanders hebben geleverd aan de technologie om water onder controle te houden. In de middeleeuwen begon men met de bouw van waterwerken – nodig voor de afwatering van landbouwgrond en dorpen – en tot op vandaag gaat dit door. Het gebied toont alle typische kenmerken die samenhangen met deze technologie – dijken, reservoirs, pompstations, administratieve gebouwen en de 19 prachtig bewaard gebleven windmolens."

Unesco
In de woorden van UNESCO

Nederland kijkt met trots terug op een lange samenwerking met het water. Net als een groot deel van het land ligt Kinderdijk onder de zeespiegel. Als we de natuur hier haar gang laten gaan zou 40% van Nederland onder water staan en 60% door het water worden bedreigd! Door de eeuwen heen moesten de bewoners van die gebieden slimme oplossingen vinden om rampen te voorkomen.

Nederlanders zijn altijd afhankelijk van het water geweest

Nederlanders zijn altijd afhankelijk van het water geweest. Voor landbouw, handel en transport bijvoorbeeld. Daarom zijn we al eeuwen bezig om respectvol en verstandig met al ons water om te gaan. Nu het klimaat verandert en de zeespiegel verder zal stijgen zien steeds meer mensen dat onze watertraditie een belangrijk hoofdstuk in het verhaal van de mensheid is. Hoog tijd dus om zelf eens een dag op avontuur te gaan tussen de eeuwenoude molens van Kinderdijk!

‘’Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defenses of peace must be constructed’’

Motto UNESCO
Waterbeheer Nederland

Waterbeheer Nederland

In Kinderdijk hebben de mensen geleerd om samen te leven met het water. Hier lees je hoe Nederland met vallen en opstaan steeds beter werd in slim en duurzaam waterbeheer.

Lees meer
Geschiedenis Kinderdijk

Geschiedenis Kinderdijk

Duik zelf in het verhaal van onze eeuwenlange strijd met het water. De geschiedenis van Kinderdijk laat zien hoe Nederland al die jaren onder zeeniveau kon blijven bestaan.

Lees meer
Molens en gemalen

Molens en gemalen

De afgelopen eeuwen bedachten we steeds slimmere technieken om met gemalen en molens de bodem droog te houden. Ervaar hier wat menselijk vernuft en natuurkracht kunnen bereiken!

Lees meer