Het gebied | De Natuur
Het gebied

De Natuur

De mooiste plekken van Nederland

Rondom de molens en gemalen die de polders van Kinderdijk beschermen beleef je het klassieke Hollandse landschap van binnenuit. Het is alsof je rondloopt in een ansichtkaart. Hier is de sfeer van vervlogen eeuwen nog te proeven en te voelen. Land, water, wolken en molens bieden een unieke natuurervaring op een onvergetelijke tijdreis onder zeeniveau!

Uniek landschap

Als je Kinderdijk zelf een dag komt beleven, word je niet alleen ondergedompeld in een uniek verhaal van krakende molens en loeiende stormen. Je duikt ook letterlijk in een landschap dat soms meer dan twee meter onder zeeniveau ligt! Eeuwenlang hielden de molenaars van Kinderdijk hun polders droog, en het resultaat van hun harde werk was een uniek landschap van veengrond, weiland, sloten en vaarten, omringd door de sterke dijken van het waterschap. Vergeet alleen niet vooraf online een entreeticket te kopen voor toegang tot onze bezoeklocaties.

Achtergrond

Zeldzame vogels in beschermd gebied

In Kinderdijk zie je niet alleen bijzondere molens, maar als je goed kijkt ontdek je ook zeldzame vogels! De moerassige rietkragen zijn een perfecte schuilplaats voor zeven bijzondere en bedreigde vogelsoorten, waaronder de prachtige purperreiger. Daarom is de Alblasserwaard aangesloten bij het grote Europese project Natura 2000. Elk jaar wordt de populatie purperreigers geteld door vrijwilligers. Neem je verrekijker en je fotocamera mee, want mooie plaatjes schieten is kinderspel in de schitterende natuur van dit zeldzame Oud-Hollandse landschap!

Zeldzame vogels in beschermd gebied

Natuurfotografie

In dit prachtige gebied leeft een ongelofelijk rijke verzameling van planten en dieren, die zich net als de mensen thuis is gaan voelen in de polder. In en om Kinderdijk krijg je alle ruimte om te genieten van een landschap waarin schilderachtige bomenrijen, wuivende rietkragen en kabbelende watertjes je het gevoel geven dat je een schilderij van een Hollandse Meester binnen bent gewandeld.

De molens beschermen hier niet alleen de mensen tegen het water: ook kwetterende weidevogels, vossen, marters, kikkers en salamanders vinden hier een droog en veilig heenkomen. Kinderdijk is daardoor een fantastische plek voor de mooiste natuurfoto’s en landschapsfotografie. Een dergelijk natuurlandschap vind je nergens!

Kom wandelen, fietsen, varen, beleven en genieten

Tussen de malende molens van Kinderdijk wemelt het van de planten en dieren. Hier vinden vogels, insecten, knaagdieren en andere soorten al sinds mensenheugenis een thuis. De oude polderwegen en dijkjes bieden geweldige fiets- en wandelroutes door het molenlandschap, waar natuur en mensenwerk samensmelten tot een unieke belevenis van natuurschoon en rijke geschiedenis.

Raapzaad

Raapzaad

Meer info

Elk jaargetijde heeft zijn eigen natuur. Raapzaad is een teken van de lente.

Kinderdijk ligt aan de mooiste wandel- en fietsroutes

Stap of fiets in Kinderdijk zelf het avontuur binnen en beleef Nederland Waterland zoals het eeuwen geleden was. Neem je eigen fiets mee, of huur er eentje direct om de hoek. Kinderdijk is aangesloten op de mooiste wandel- en fietsroutes van Nederland, dus voor een ontspannen, gezond dagje uit in de natuur zit je hier goed! Je ruikt het water en hoort de wieken en de vogels, terwijl de frisse bries de Hollandse wolkenluchten traag voorbij laat rollen.

Ontdek de grootste kolonie purperreigers van West-Europa tussen andere zeldzame vogels in de weilanden, zie kikkers plonzen tussen het riet en geniet van het schitterende groene landschap. Vanwege de bijzondere natuur van Kinderdijk is het gebied aangesloten bij het Europese project voor milieubescherming: Natura 2000. Een fietstocht of wandeling vanuit Kinderdijk is een onvergelijkbare ontdekkingsreis door de natuur en cultuur van het Hollandse Groene Hart. Zo’n natuurlijk dagje cultuur beleef je alleen in het prachtige samenspel van ecologie en waterbeheer dat Kinderdijk zo bijzonder maakt!

De Omgeving

De Omgeving

Een bezoek aan Kinderdijk is perfect te combineren met fietstochten en wandelingen door het polderland: een prachtige omgeving voor een dagje uit en de mooiste foto's!

Lees meer
Dorpen & steden

Dorpen & steden

Vanuit Kinderdijk ben je op de fiets, met de Waterbus, de auto, of de bus snel in de mooiste historische steden van Holland, voor een compleet dagje uit met het hele gezin.

Lees meer