Het gebied | De Natuur
Het gebied

De Natuur

In de mooiste plekken van Nederland

Rondom de molens en gemalen die de polders van Kinderdijk beschermen beleef je het klassieke Hollandse landschap van binnenuit. Het is alsof je zelf rondloopt in een ansichtkaart. Hier is de sfeer van vervlogen eeuwen nog te proeven en te voelen. Land, water, wolken en molens bieden een unieke natuurervaring op een onvergetelijke tijdreis onder zeeniveau!

Een schilderachtig landschap op de bodem van de zee

Als je Kinderdijk zelf een dag komt beleven, word je niet alleen ondergedompeld in een uniek verhaal van krakende molens en loeiende stormen. Je duikt ook letterlijk in een landschap dat soms meer dan twee meter onder zeeniveau ligt! Eeuwenlang hielden de molenaars van Kinderdijk hun polders droog, en het resultaat van hun harde werk werd een uniek landschap van veengrond, weiland, sloten en vaarten, omringd door de sterke dijken van het waterschap.

Achtergrond

Zeldzaam mooie vogels in een schitterend landschap

In Kinderdijk zie je niet alleen hele bijzondere molens, maar als je goed kijkt ontdek je ook hele zeldzame vogels! De moerassige rietkragen zijn een perfecte schuilplaats voor zeven bijzondere en bedreigde vogelsoorten, waaronder de prachtige purperreiger. Daarom is de Alblasserwaard aangesloten bij het grote Europese project Natura 2000. Elk jaar wordt de populatie purperreigers geteld door vrijwilligers. Neem je verrekijker en je fotocamera mee, want mooie plaatjes schieten is kinderspel in de schitterende natuur van dit zeldzame Oud-Hollandse landschap!

Zeldzaam mooie vogels in een schitterend landschap

Wandel door een schilderij van een Hollandse Meester

In dit prachtige gebied leeft een ongelofelijk rijke verzameling van planten en dieren, die zich net als de mensen thuis zijn gaan voelen in de polder. In en om Kinderdijk krijg je alle ruimte om te komen genieten van een landschap waarin schilderachtige bomenrijen, wuivende rietkragen en kabbelende watertjes je het gevoel geven dat je een schilderij van een Hollandse Meester binnen bent gewandeld.

Geweldige kansen voor fotografen

De oude molens beschermen hier niet alleen de mensen tegen het water: ook kwetterende weidevogels, vossen, marters, kikkers en salamanders leven hier tussen de uitgestrekte natuur die eigenlijk op de bodem van de zee hoort te liggen. Kinderdijk is een fantastische plek voor de mooiste natuurfoto’s en landschapsfotografie, dus vergeet niet om je camera mee te nemen. Een unieker natuurlandschap vind je nergens!

Hier maak je de mooiste foto´s, dus neem je camera mee naar Kinderdijk!

Kom wandelen, fietsen, varen, beleven en genieten

Tussen de malende molens van Kinderdijk wemelt het van de planten en dieren. Hier vinden vogels, insecten, knaagdieren en andere soorten al sinds mensenheugenis een thuis. De oude polderwegen en dijkjes bieden geweldige fiets- en wandelroutes door het molenlandschap, waar natuur en mensenwerk samensmelten tot een unieke belevenis van natuurschoon en rijke geschiedenis.

Raapzaad

Raapzaad

Meer info

Elk jaargetijde heeft zijn eigen natuur. Raapzaad is een teken van de lente.

Kinderdijk ligt aan de mooiste wandel- en fietsroutes van Nederland

Stap of fiets in Kinderdijk zelf het avontuur binnen en beleef Nederland Waterland zoals het eeuwen geleden was. Neem je eigen fiets mee, of huur er eentje direct om de hoek. Kinderdijk is aangesloten op de mooiste wandel- en fietsroutes van Nederland, dus voor een ontspannen gezond dagje uit in de natuur zit je hier goed! Je ruikt het water en hoort de wieken en de vogels, terwijl de frisse bries de Hollandse wolkenluchten traag voorbij laat rollen.

Zeldzame diersoorten en Natura 2000

Ontdek de grootste kolonie purperreigers van West-Europa tussen andere zeldzame vogels in de weilanden, zie kikkers wegplonzen tussen het riet en geniet van het schitterende groene landschap uit oude prentenboeken. Vanwege de bijzondere natuur van Kinderdijk is het gebied aangesloten bij het Europese project voor milieubescherming Natura 2000. Een fietstocht of wandeling vanuit Kinderdijk is een onvergelijkbare ontdekkingsreis door de natuur en cultuur van het Hollandse Groene Hart. Zo’n natuurlijk dagje cultuur beleef je alleen in het prachtige samenspel van ecologie en waterbeheer dat Kinderdijk zo bijzonder maakt!

De Omgeving

De Omgeving

Een bezoek aan Kinderdijk is perfect te combineren met fietstochten en wandelingen door het polderland: een prachtige omgeving voor een dagje uit en de mooiste foto's!

Lees meer
Dorpen & steden

Dorpen & steden

Vanuit Kinderdijk ben je op de fiets, met de Waterbus, de auto, of de bus snel in de mooiste historische steden van Holland, voor een compleet dagje uit met het hele gezin.

Lees meer