Gezocht: buitenmensen voor de Natuurwerkdag

18 oktober 2016
terug naar overzicht


Lekker actief in de natuur aan de slag op een van de mooiste plekken van Nederland. Dat kan in Kinderdijk, op de nationale Natuurwerkdag op zaterdag 5 november.

De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) organiseert al jarenlang werkdagen in de natuur, de zogenaamde groendagen. Dit jaar valt de groendag samen met de Natuurwerkdag. In elke provincie is een natuurorganisatie betrokken. In Zuid-Holland is dit Landschap & Erfgoed Zuid-Holland (LEZH).

Hakhoutbeheer
Debby Gerritsen is op 5 november namens LEZH in Kinderdijk aanwezig. Ze vertelt: “Vorig jaar zei een gedeputeerde: ‘We moeten toe naar een soort Heel Holland Bakt, maar dan in het groen.’ In Zuid-Holland staat de molenbiotoop centraal dit jaar. Dit is de ruimte rondom een molen, die vrij moet worden gehouden voor een goede windvang. Het idee is dat overal groepen vrijwilligers aan de slag gaan, onder andere in molenbiotopen. Het gaat in Kinderdijk om cultuur-historisch verantwoord hakhoutbeheer, waardoor het oude bosplantsoen kan terugkomen. Bosplantsoen bestaat uit heesters die van nature in Nederland voorkomen. Door de wilgen en essen in Kinderdijk te snoeien, krijgt het riet een kans.”

Tussen de molens staan diverse fruitbomen. Er komt daarom een deskundige met kennis van het snoeien van hoogstamfruitbomen. Debby: “Hij gaat uitleg geven. Bij het snoeien van oude fruitbomen moet je goed uitkijken, dit is veel gedetailleerder werk dan het knotten van wilgen of essen. Het zou mooi zijn als het groepje dat fruitbomen gaat snoeien zich ontwikkelt tot een specialistisch clubje dat in actie komt als een molenaar daarom vraagt. We denken aan een hakhoutbrigade en een hoogstambrigade.”

Vriendendag
Wie op 5 november mee wil doen, is niet verplicht de hele dag te blijven. “De meeste mensen maken er een vrienden- of familiedag van. Maar een uurtje helpen mag ook. En wie enthousiast is, kan zich aanmelden om vaker te komen helpen. Vaste vrijwilligers kunnen ook cursussen bij ons volgen.” Het is raadzaam om oude kleding aan te trekken die tegen een stootje kan, en stevige schoenen of laarzen. Deelnemers verzamelen om 10.00 uur bij het Wisboomgemaal. Daar krijgt de groep koffie. Om een uur of twaalf zorgt de SWEK voor soep en broodjes. De dag duurt tot 15.00 uur, maar eerder stoppen kan dus ook.

Voor meer informatie en aanmeldingen: www.natuurwerkdag.nl. Op deze site staat een kaart van Nederland. In Kinderdijk kunnen vrijwilligers kiezen uit vier molenbiotopen.