Nieuws

Ontdek Nederlands werelderfgoed op de Fiets en Wandelbeurs 03 Februari 2017
Ontdek Nederlands werelderfgoed op de Fiets en Wandelbeurs  
Hoe zien de Nederlandse werelderfgoederen eruit op de fiets? Kun je ook wandelen in werelderfgoederen? Hoe ziet de omgeving van een werelderfgoed eruit? Stichting Werelderfgoed Nederland is in februari te zien tijdens de fiets en wandelbeurs in Utrecht en in Gent. In onze stand zijn alle tien door UNESCO erkende werelderfgoederen vertegenwoordigd. Er is informatie over de verschillende werelderfgoederen te vinden en er is ruim aanbod aan (gratis) wandel- en fietsroutes.
Gezocht: buitenmensen voor de Natuurwerkdag 18 Oktober 2016
Gezocht: buitenmensen voor de Natuurwerkdag  
Lekker actief in de natuur aan de slag op een van de mooiste plekken van Nederland. Dat kan in Kinderdijk, op de nationale Natuurwerkdag op zaterdag 5 november.
AkzoNobel nieuwe hoofdsponsor Kinderdijk 17 Oktober 2016
AkzoNobel nieuwe hoofdsponsor Kinderdijk  
Sikkens biedt molengebied essentiele bescherming en kleur.
Buitenlandse toeristen zijn gek op Nederlands Werelderfgoed 10 Oktober 2016
Buitenlandse toeristen zijn gek op Nederlands Werelderfgoed  
“Ons werelderfgoed is wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland”.
20 Nieuwe Souvenirs op tournee langs het werelderfgoed in
Nederland 19 Augustus 2016
20 Nieuwe Souvenirs op tournee langs het werelderfgoed in Nederland  
Een souvenir is een kleine hommage aan 'iets' dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan traditionele, ouderwetse spullen.
Kom naar het Werelderfgoedweekeinde op 10 en 11 september! 15 Augustus 2016
Kom naar het Werelderfgoedweekeinde op 10 en 11 september!  
Nederland kent 10 UNESCO-werelderfgoederen die stuk-voor-stuk iets vertellen over de geschiedenis, de architectuur, het watermanagement, de identiteit en de unieke landschappen van Nederland. En, ze zijn een bezoek meer dan waard! Op 10 en 11 september 2016 organiseren de Werelderfgoederen in Nederland, verenigd in de Stichting Wereldergoed, een Wereldergoedweekend onder het motto: Ons Werelderfgoed is Wereldberoemd, binnenkort ook in Nederland!
Cameraploeg BBC filmt in Kinderdijk 10 Augustus 2016
Cameraploeg BBC filmt in Kinderdijk  
Engelse documentairemakers filmden woensdag 3 augustus in Kinderdijk hoe Nederland nog steeds strijdt tegen water. De filmploeg maakt in opdracht van de Engelse BBC en het Amerikaanse PBS een tiendelige serie over beschavingen, getiteld: 'Civilisations'.
Bouw van nieuw werelderfgoedwaardig entreegebied Kinderdijk
definitief 12 Maart 2016
Bouw van nieuw werelderfgoedwaardig entreegebied Kinderdijk definitief  
Prof. ir. Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water, maakte samen met directie van Swek bekend dat de bouw van het nieuwe entreegebied definitief van start gaat. Zaterdag 12 maart is het seizoen met dit nieuws feestelijk geopend in het bijzijn van sponsoren en relaties die een belangrijke rol spelen bij de toekomstige entreezone van Werelderfgoed Kinderdijk.
SEIZOENSOPENING ZATERDAG 12 MAART 11 Maart 2016
SEIZOENSOPENING ZATERDAG 12 MAART  
Zaterdag 12 maart gaat de officiële opening van het zomerseizoen van start met allerlei gezellige activiteiten en zijn we elke dag geopend van 09.00-17.30 uur.
Klokhuis Werelderfgoeddag ongekend succes 08 Maart 2016
Klokhuis Werelderfgoeddag ongekend succes  
Ruim 6.400 Klokhuisfans bezoeken Van Nellefabriek Rotterdam. De Klokhuis Werelderfgoeddag die vandaag plaatsvond in de Van Nellefabriek Rotterdam was een ongekend succes! Ruim 6.400 kinderen en hun ouders uit alle hoeken van Nederland maakten op deze dag kennis met de tien werelderfgoederen in Nederland. Sommige bezoekers waren zo enthousiast dat ze er meteen een bezoekje aan Werelderfgoed Kinderdijk aan vast plakten.
Het Klokhuis komt met serie over werelderfgoed in Nederland 09 Februari 2016
Het Klokhuis komt met serie over werelderfgoed in Nederland  
Het Klokhuis start op woensdag 9 maart met een tiendelige serie over de tien door UNESCO erkende werelderfgoederen in Nederland. Klokhuispresentatoren Bart, Maurice, Nienke en Dolores bezoeken deze unieke plekken en zoeken uit waarom ze zo belangrijk zijn voor Nederland.
Kinderdijk krijgt 500.000 euro van BankGiro Loterij 04 Februari 2016
Kinderdijk krijgt 500.000 euro van BankGiro Loterij  
Amsterdam, 4 februari 2016 - De BankGiro Loterij schenkt dit jaar ruim 6,2 miljoen euro aan cultuur en behoud van cultureel erfgoed in Zuid-Holland. Naast de jaarlijkse vaste bijdrage die musea in deze regio ontvangen, krijgen Kinderdijk, de Nieuwe Kerk in Delft, het Maritiem Museum Rotterdam en Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden dit jaar in totaal een extra schenking van ruim 2,2 miljoen euro. Voor het Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden is een extra bijdrage van 565.000 euro bestemd voor het Nationaal Museum van Wereldculturen, een landelijke samenwerking met het Tropenmuseum in Amsterdam en het Afrika Museum in Berg en Dal. Dit maakte de BankGiro Loterij woensdagavond jl. bekend tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala in het Tropenmuseum in Amsterdam.
Voor de koude wintermaanden: het erwtensoep arrangement 25 November 2015
Voor de koude wintermaanden: het erwtensoep arrangement  
In souvenirshop 'De Molenhoek' van Kinderdijk kunt u nu tijdens uw bezoek aan Werelderfgoed Kinderdijk wat eten en drinken. In het komende winterseizoen wordt daar dagelijks heerlijke warme erwtensoep geserveerd.
Nieuwe roede voor vierde molen Nederwaard 18 November 2015
Nieuwe roede voor vierde molen Nederwaard  
Vier sterke kerels hebben begin deze maand een roede vervangen van de vierde molen van de Nederwaard. Dat ging grotendeels op dezelfde manier als vroeger, omdat een hijskraan niet bij de molen kan komen.
Lezing Wilemstad, Plantagesysteem van Curacao 11 November 2015
Lezing Wilemstad, Plantagesysteem van Curacao  
ZONDAG 15 NOVEMBER 15.00 - 16.00 UUR WERELDERFGOED PODIUM, VIJZELSTRAAT 32, AMSTERDAM
Verlichte molens in Kinderdijk van 7- 12 september 02 September 2015
Verlichte molens in Kinderdijk van 7- 12 september  
September is een bruisende maand in het Werelderfgoedgebied in Kinderdijk; van maandag 7 tot en met zaterdag 12 september is er de Lichtweek.
Open Monumentendag in teken van Kunst & Ambacht 01 September 2015
Open Monumentendag in teken van Kunst & Ambacht  
September is een bruisende maand in het Werelderfgoedgebied in Kinderdijk; van maandag 7 tot en met zaterdag 12 september is er de Lichtweek. Bovendien besteedt de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) op 12 september aandacht aan Open Monumentendag.
Verzin een naam voor de geiten van Werelderfgoed Kinderdijk. 20 Juli 2015
Verzin een naam voor de geiten van Werelderfgoed Kinderdijk.  
De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) bezit sinds kort twee jonge geiten. De beestjes grazen bij molen Blokweer en laten met hun aanwezigheid een aspect zien van het vroegere molenaarsleven. Geiten houden en melken hoorde daar zeker bij.
Werelderfgoed Kinderdijk draait steeds beter 08 Juli 2015
Werelderfgoed Kinderdijk draait steeds beter  
Een toenemend aantal mensen bezoekt het molengebied van Kinderdijk EN koopt een kaartje. Vorig jaar werd de 100.000ste bezoeker in juni begroet. Dit jaar, een maand later, is de 150.000ste betalende bezoeker gehuldigd. Een jonge Italiaan en zijn vriendin uit Bologna werden deze middag ontvangen door directeur Johan Mellegers van de stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek) en burgemeester Dirk van der Borg van de gemeente Molenwaard, waar Kinderdijk onder valt. De Italianen zijn op reis door Europa en bezochten de molens van het Werelderfgoed met de Waterbus vanuit Rotterdam.
Eerste drie regionale sponsorpartners voor het nieuwe
entreegebied van Werelderfgoed Kinderdijk tekenen contract. 03 Juli 2015
Eerste drie regionale sponsorpartners voor het nieuwe entreegebied van Werelderfgoed Kinderdijk tekenen contract.  
Eind 2013 heeft Stichting Werelderfgoed Kinderdijk een gebiedsvisie vastgesteld. Belangrijkste onderdeel hiervan is het verbeteren van de entreezone van Werelderfgoed Kinderdijk. Dit is noodzakelijk voor de veiligheid, een goede spreiding van bezoekers, om in te kunnen spelen op de huidige ontwikkelingen en om meer kwaliteit te bieden aan belanghebbende partijen. Vele partijen hebben een belangrijke of belanghebbende rol bij het ontwikkelen van het nieuwe entreegebied. Door deze ontwikkelingen kan Stichting Werelderfgoed Kinderdijk een nog grotere economische trekker zijn voor de Alblasserwaard.
Werelderfgoed weekend Kinderdijk in het teken van fotografie 22 Mei 2015
Werelderfgoed weekend Kinderdijk in het teken van fotografie  
Op zaterdag 13 en zondag 14 juni is de vierde editie van het landelijke Werelderfgoedweekend. Het weekend staat in teken van het thema 'Werelderfgoed door het oog van de lens'. De tien UNESCO Werelderfgoederen in Nederland openen dit weekend hun deuren en organiseren een speciaal programma met het thema 'door het oog van de lens'.
Kinderdijk heeft eerste vrouwelijke molenaar 27 April 2015
Kinderdijk heeft eerste vrouwelijke molenaar  
Vrouwelijke bouwvakkers, timmerlieden of programmeurs. Ze zijn er wel, maar slechts mondjesmaat. Vrouwen zijn vaak ondervertegenwoordigd in typische mannenberoepen. Kinderdijk boekt op dit terrein een doorbraak. Voor het eerst wordt een van de molens gerund door een vrouw: Anja Noorlander.
Uitnodiging bewonersavond 10 April 2015
Uitnodiging bewonersavond  
Uitnodiging voor inwoners en ondernemers uit Kinderdijk, Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland
Kinderdijkers komen massaal naar seizoensopening van
Werelderfgoed Kinderdijk 17 Maart 2015
Kinderdijkers komen massaal naar seizoensopening van Werelderfgoed Kinderdijk  
Drie personen openden zaterdag het nieuwe toeristenseizoen in het Werelderfgoed Kinderdijk. Leden van de raad van toezicht, W. de Jong, M. Houtman en W. de Zeeuw deden dat door de vang te lichten van de Museummolen Blokweer. Na het lichten van de vang kwam de molen rap in beweging: er stond voldoende wind. Diverse ambachten, leuke kraampjes, muziek en een demonstratie in de werkplaats vormden deze feestelijke dag.
Natuurwerkdag Kinderdijk zaterdag 1 november 22 Oktober 2014
Natuurwerkdag Kinderdijk zaterdag 1 november  
Op het terrein van ons Werelderfgoed Kinderdijk moeten we de molenbiotoop in stand houden. Naast vele knotwilgen, hebben we ook last van veel jonge opslag. Al dit groen levert problemen voor de windvang. En de molens moeten wel kunnen blijven draaien.. Help jij dit erfgoed mee instand houden? Je bent welkom op deze unieke locatie. Koffie en soep is geregeld. We maken er samen weer een fantastische dag van.
Dorus Meurs en Michael Daane Bolier winnen Projectprijsvraag
Werelderfgoed Kinderdijk 02 Oktober 2014
Dorus Meurs en Michael Daane Bolier winnen Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk  
De Open Oproep Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk is gewonnen door de jonge Haagse architecten Dorus Meurs en Michael Daane Bolier (M&DB ARCHITECTEN) in samenwerking met ARUP Nederland, met het plan 'Levend erfgoed in de 21e eeuw'. Juryvoorzitter Eric Luiten, Rijksadviseur Landschap en Water, maakte dit vanmiddag bekend in het Wisboomgemaal in Kinderdijk. De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (Swek) zal met M&DB Architecten het vervolgtraject ingaan om zo te komen tot de totstandkoming van een nieuw, werelderfgoedwaardig entreegebied met dito bezoekerscentrum voor het molengebied van Kinderdijk.
Aangepaste openingstijden Blokweer 12 September 2014
Aangepaste openingstijden Blokweer  
Molen de Blokweer is vanaf heden alleen in de weekenden opengesteld voor bezoek. Helaas kan de molen t.g.v. een technisch gebrek niet draaien.
Presentatie ontwerpwedstrijd 12 September 2014
Presentatie ontwerpwedstrijd  
Maandagmorgen 9 september jl. is een belangrijke stap gezet naar een nieuw bezoekerscentrum voor het Werelderfgoed Kinderdijk. Rogier van der Sande, gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland, heeft de tentoonstelling in het Wisboomgemaal geopend, die de vijf schetsplannen voor een nieuw entreegebied met bezoekerscentrum laat zien. De winnaar van de prijsvraag wordt op 2 oktober bekend gemaakt.
Verlichte molens Kinderdijk 1 tot en met 6 september 27 Augustus 2014
Verlichte molens Kinderdijk 1 tot en met 6 september  
Van maandag 1 tot en met zaterdag 6 september worden de wereldberoemde molens van het Werelderfgoed Kinderdijk 's avonds in de schijnwerpers gezet. Dit aantrekkelijk lichtspektakel is elke avond te bekijken tussen 20.30 en 23.00 uur.
30 AUG Museummolen Blokweer gesloten 27 Augustus 2014
30 AUG Museummolen Blokweer gesloten  
Zaterdag 30 augustus zal de Museummolen Blokweer helaas de gehele dag gesloten zijn voor het publiek. De overige locaties zijn gewoon te bezichtigen en ook de hopper zal volgens de reguliere diensten varen.
Nieuwe rondvaartboot vernoemd naar Prins Friso 20 Mei 2014
Nieuwe rondvaartboot vernoemd naar Prins Friso  
De nieuwe elektrische rondvaartboot van het Werelderfgoed Kinderdijk is vernoemd naar Prins Friso die vorig jaar overleed. Prins Friso was beschermheer van de Hollandse Molen.
Nationale Molendag in Kinderdijk 07 Mei 2014
Nationale Molendag in Kinderdijk  
De Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) heeft voor Nationale Molendag op zaterdag 10 mei een aantrekkelijk programma samengesteld.
Molens Kinderdijk nog beter bereikbaar via het water 29 April 2014
Molens Kinderdijk nog beter bereikbaar via het water  
Vanaf 1 mei t/m 30 september 2014 betere aansluiting Waterbus & Driehoeksveer. Het Driehoeksveer verzorgt de veerverbinding tussen Ridderkerk, Krimpen a/d Lek en Werelderfgoed Kinderdijk. Wanneer men Kinderdijk wil bezoeken kan men reizen vanaf Dordrecht of Rotterdam met Waterbus lijn 20 naar Ridderkerk de Schans. Op deze halte stapt men over op het Driehoeksveer naar Kinderdijk.
Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk 22 April 2014
Projectprijsvraag Werelderfgoed Kinderdijk  
Werelderfgoed Kinderdijk is het historische icoon van het Nederlandse waterbeheer. Het molenlandschap heeft een grote waarde en wordt vanuit de hele wereld bezocht. De huidige inrichting van het ontvangstgebied is echter niet Werelderfgoedwaardig.
Werelderfgoed Kinderdijk op shirts nationale volleybalteams 26 Februari 2014
Werelderfgoed Kinderdijk op shirts nationale volleybalteams  
De molens van het werelderfgoed Kinderdijk prijken de komende vier jaar trots op de shirts van de nationale volleybalteams van Nederland. Volgens de Volleybalbond staan ze symbool voor het opwekken van energie. De shirts zijn ontworpen en gefabriceerd door het Italiaanse topmerk Erreà.
Viking-passagier is 150.000ste betalende bezoeker van 2013 11 November 2013
Viking-passagier is 150.000ste betalende bezoeker van 2013  
De 150.000ste betalende bezoeker van 2013 is gehuldigd. Nooit eerder verwelkomde Kinderdijk zoveel bezoekers. De 150.000ste was mevrouw Shaw uit Buffalo (New York, V.S.) die samen met haar man een reis had geboekt bij Viking River Cruises. Zij varen mee met de Viking Forseti, één van de 300 Viking schepen die dit jaar Kinderdijk aan doen.
Fruitbomen snoeien bij Natuurwerkdag Kinderdijk 30 Oktober 2013
Fruitbomen snoeien bij Natuurwerkdag Kinderdijk  
Stichting Werelderfgoed Kinderdijk doet zaterdag 2 november in samenwerking met Landschapsbeheer Zuid Holland net als vorig jaar mee met de Landelijke Natuurwerkdag. Deze keer staat de dag in het teken van het snoeien van oude fruitbomen.
Kinderdijk doet mee aan National Geographic fotowedstrijd 08 Oktober 2013
Kinderdijk doet mee aan National Geographic fotowedstrijd  
Fotografeer Kinderdijk met het gele kader van National Geographic en maak kans op mooie prijzen. Plaats hem op onze facebook-pagina met de #NGerfgoed en doe mee!
Wachtdeur Contramolen onthuld 11 September 2013
Wachtdeur Contramolen onthuld  
Vandaag is de Wachtdeur (uit 1740) onthuld in ons Bezoekerscentrum Wisboomgemaal. De deur is gevonden in 2009 tijdens werk aan de Contramolen. De afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft de deur geconserveerd. Hij wordt nu permanent tentoongesteld in Werelderfgoed Kinderdijk / World Heritage Kinderdijk.
Laatste stap restauratie Contramolen afhankelijk van
publieksprijs! 30 Augustus 2013
Laatste stap restauratie Contramolen afhankelijk van publieksprijs!  
Kinderdijk is niet alleen uniek vanwege de vele molens aan de Over- en Nederwaard. Ook de molens zelf zijn vaak enig in hun soort, zoals Molen nr. 4 Overwaard, de zogenaamde contramolen. Tijdens de recente renovatie van deze molen, werden de oude watergangen ontdekt, die het mogelijk maakten dat de molen twee richting kon opmalen. Nu heeft Stichting Werelderfgoed Kinderdijk de grote wens om deze molen weer deze bijzondere maalmogelijkheid terug te geven. Met de nominatie voor de BankGiro Loterij Molenprijs 2013, maakt de stichting kans op een budget van € 90.000 om dit mogelijk te maken.
Molens Kinderdijk in de rouw voor Prins Friso 14 Augustus 2013
Molens Kinderdijk in de rouw voor Prins Friso  
De molens van Kinderdijk staan deze week in de rouw uit respect voor prins Friso die afgelopen maandag overleed. De rouwstand is in een groot deel van Nederland hetzelfde: Het onderste end is gaand gezet. Het lijkt net of die wiek het molenlijf heeft verlaten. De Hollandse Molen heeft molenaars in heel het land opgeroepen hun molen in de rouw te zetten uit respect voor prins Friso, beschermheer van de Hollandse molen. De prins heeft Kinderdijk enkele malen bezocht. Op onze nieuwspagina een link naar een filmpje van zo'n bezoek.
Meer dan 1.000 likes op Kinderdijk facebook pagina 18 Juli 2013
Meer dan 1.000 likes op Kinderdijk facebook pagina  
De officiële faceboek-pagina van het Werelderfgoed Kinderdijk heeft inmiddels ruim duizend likes.
Ukelele met Ali B "Daar bij die Molens" 17 Juni 2013
Ukelele met Ali B  
Ali B speelt ukelele met Kinderdijkertjes bij de Museummolen. Het is Werelderfgoed-dag en dat moet gevierd worden.
Kinderdijk krijgt VVV-i punt 16 April 2013
Kinderdijk krijgt VVV-i punt  
Zaterdag 30 maart opent de voorzitter van de Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk (SWEK) Wout de Jong om 12.00 uur het nieuwe seizoen voor Kinderdijk.
Kinderdijk opent seizoen en begint een nieuwe toekomst 15 April 2013
Kinderdijk opent seizoen en begint een nieuwe toekomst  
Wout de Jong, bestuursvoorzitter van de Stichting WereldErfgoed Kinderdijk (SWEK), heeft op zaterdag 30 maart om 12.00 uur het seizoen 2013 officieel en feestelijk geopend.