Wisboom

In 1868 kregen de molens hulp van twee stoomgemalen. Het Wisboomgemaal, genoemd naar de toenmalige voorzitter van het bestuur van de Overwaard, bemaalde de Overwaard. Vier schepraderen maalden het water van de Lage Boezem van de Overwaard in de Hoge Boezem. De molens bleven overigens nog gewoon in functie. Het stoomgemaal van de Nederwaard is afgebroken. Op het fundament van het oude stoomgemaal staat nu het J.U. Smitgemaal.

In 1924 werd het stoomgemaal omgebouwd tot een elektrisch gemaal, waarbij de stoominstallatie en de grote schoorsteen werden gesloopt. In het voormalige ketelhuis kwamen de transformatorruimte, machinekamer en een werkplaats. Nieuwe zijvleugels boden plaats aan twee tweezijdig aanzuigende Panneviscentrifugaalpompen. Twee draaistroommotoren met een vermogen van 115-195 kW zorgden voor de aandrijving. In 1953 werd ter versterking een tweede elektrischaangedreven hulpgemaal naast het Wisboomgemaal gebouwd (dit is inmiddels gesloopt).

In 1995 werd het huidige vijzelgemaal De Overwaard (ir. G.N.Kokgemaal/Overwaard) in gebruik genomen en het gemaal Wisboom buiten werking gesteld. Het gemaal Wisboom is, inclusief de installaties, als monument behouden en door Stichting Werelderfgoed Kinderdijk weer maalvaardig gemaakt. Naast de monumentenstatus heeft het ook een nieuwe bestemming gekregen als bezoekerscentrum.

Stap het Wisboomgemaal binnen voor een uniek kijkje in de wereld van de waterbeheersing. Met de vacuümpompen, die vooraan tegen de muur staan, wordt het slakkenhuis van de centrifugaalpompen vacuüm gezogen. Daardoor stijgt het water in het slakkenhuis. Als het water voldoende hoog staat, kan er gepompt worden. De elektromotoren achter in de zaal drijven de grote riemen aan, waardoor het scheprad in het slakkenhuis gaat draaien.

Bezoekerscentrum Wisboomgemaal
Tijdens uw dagje weg in Kinderdijk bent u van harte welkom bij Bezoekerscentrum Wisboomgemaal. Het bezoekerscentrum is ook de perfecte locatie voor een rustmoment tijdens uw wandeltocht of fietsroute door de omgeving. Het centrum is gesitueerd in een voormalig stoomgemaal. U kunt hier op uw gemak rondkijken, iets drinken en een mooie souvenir uitzoeken. U vindt bij Bezoekerscentrum Wisboomgemaal tevens een VVV i-punt: een digitale zuil met allerlei handige toeristische informatie over de omgeving.