| Hulpgemaal De Fabriek

Hulpgemaal De Fabriek

Multi-screenfilm perfect begin van je bezoek

Hulpgemaal De Fabriek is de perfecte start van je bezoek aan UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. De multi-screenfilm neemt je in vogelvlucht mee door de rijke geschiedenis van Kinderdijk.

De film wordt op meerdere schermen vertoond en vertaald in het Engels, Japans, Frans en Duits. Een verzameling bonte figuren legt uit hoe het molencomplex is ontstaan, waarom Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk heet en hoe noodzakelijk goed watermanagement is voor het deels onder de zeespiegel liggende Nederland.

De filmzaal.

De filmzaal.

Amerikaanse troepen

Hulpgemaal De Fabriek is één van de drie gebouwen in de in april 2019 geopende entreezone. Het statige pand staat op een prachtige locatie aan de Lage Boezem van de Overwaard. Het gaat om een replica van het hulpgemaal dat tot 1995 op exact dezelfde plek stond. Dat werd gesloopt omdat het door de bouw van het G.N. Kokgemaal zijn functie in het waterbeheer verloor en men er destijds geen meerwaarde in zag het een andere functie te geven.

Bijzonder in het originele hulpgemaal, in 1953 in gebruik genomen als ondersteuning van het Wisboomgemaal, waren de drie pompen. Dat waren namelijk exemplaren die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog achtergelaten door Amerikaanse troepen.