Doen | De Molenwerkplaats
Doen

De Molenwerkplaats

Molenbouw en het ambacht van molenmakers

De geur van vers zaagsel, stapels vreemde houten onderdelen en het geluid van hamers en beitels komen je tegemoet vanuit onze molenaarswerkplaats. De wieken moeten blijven draaien, dus we vervangen versleten onderdelen en proberen alles zelf te repareren. Hier wordt hard gewerkt om de molens van Kinderdijk in beweging te houden!

Oude reuzen in topconditie houden

De negentien molens van Kinderdijk moeten verplicht in topconditie worden gehouden. Als ooit de gemalen stilvallen, bijvoorbeeld door gebrek aan stroom of brandstof, dan zijn deze oude werkpaarden van de Alblasserwaard de laatste verdedigingslinie tegen het water. Daarom moeten de molens van buiten en van binnen goed worden onderhouden. Slijtage en beschadigingen moeten worden gerepareerd, maar soms moeten complete onderdelen worden vervangen. Dan gaat de molenbouwer aan het werk. Hij pakt zijn hamers, beitels en zagen bij elkaar en zoekt het beste hout om nieuwe schijflopen, kammen en staven te bouwen. Benieuwd hoe al die geheimzinnige onderdelen eruit zien? Kom dan maar eens in onze molenaarswerkplaats kijken, want wie van techniek en knutselen houdt, die kijkt hier zijn ogen uit!

De diepte in met onze gidsen.

De diepte in met onze gidsen.

De kneepjes van het vak

In de werkplaats vind je onze vrijwilligers, die alles weten over het vak van een molenbouwer. Als je iets hebt met techniek, dan kun je hier je hart ophalen, want onze molens zijn geweldige machines, maar dan honderden jaren oud. Hier zie je met eigen ogen hoe het enorme houten mechanisme in elkaar grijpt en leer je hoe de natuurkracht van de wind door techniek kan worden ingezet om onze Nederlandse voeten lekker droog te houden!

Een hele klus

Een molen onderhouden is hard werken. Een molenaar moet ook niet bang zijn aangelegd, want soms moet hij helemaal omhoog klimmen om via de wieken de kap van de molen te herstellen. Met negentien molens is er altijd wel iets te doen voor de molenbouwers van Kinderdijk. Bij de wieken zijn metertjes geplaatst om te controleren of de molens elk jaar wel genoeg draaien. Zo houden we hun conditie op peil, net zoals jij elke week gaat voetballen of de sportschool bezoekt. Zo veel onderhoud, en bijna allemaal met de hand: dat kost natuurlijk geld. Per molen is elk jaar wel 15.000 euro nodig. Daarom gaan de opbrengsten van onze kaarten- en souvenirverkoop naar het onderhoud van deze werkpaarden van ons Werelderfgoed!

  • Een top arrangement naar molens, gebied en werkplaats.

    Met een gids de diepte in?

    • De werkplaats is enkel te bezoeken met arrangement Rondvol
Rondvaartboot

Rondvaartboot

In onze comfortabele rondvaartboten zie je het hele Werelderfgoed Kinderdijk vanaf de plek waar het allemaal om is begonnen: het water van het polderland!

Lees meer
Kom naar de molenaarschool van Kinderdijk!

Kom naar de molenaarschool van Kinderdijk!

Zit je op school en ben je nieuwsgierig naar de techniek van onze molens? Word molenaarsknecht en leer hoe je zelf een molen bedient!

Lees meer
Gidsen

Gidsen

Onze goed opgeleide gidsen maken elk groepsbezoek bijzonder. Met hun persoonlijke kennis en verhalen vertellen ze je alles over het leven in het land onder de zeespiegel.

Lees meer