Doen | Rondvaartboot
Doen

Rondvaartboot

Zie de molens langzaam aan je voorbij trekken

Terwijl onze molens en gemalen de hele dag druk zijn om het water van het land naar de rivier te malen, kun je als bezoeker genieten van een door en door Hollands uitzicht tijdens een rondvaart over de Kinderdijkse boezems. LET OP: in januari varen er geen rondvaartboten vanwege het uitvoeren van onderhoud!

Hollands polderlandschap

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk draait van begin tot eind om het water. Alle molens, gemalen, dijken en boezems die je hier ziet, werken samen om het water in het gebied – letterlijk – in goede banen te leiden. Zo ontstond hier het karakteristieke en oer-Hollandse polderlandschap. Je kunt onze rondvaarten boeken bij je entree (e-)tickets. Kom helemaal tot rust en laat onze ervaren schippers, die allemaal als vrijwilliger aan de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) zijn verbonden, je van bezoekpunt naar bezoekpunt varen over de glinsterende wateren van de Kinderdijkse boezems. LET OP: de Cruiser vaart niet van 1 november tot en met 31 maart 2019, de Hopper is de hele maand januari uit de vaart voor noodzakelijk onderhoud.

Routes van de Hopper en de Cruiser.

Routes van de Hopper en de Cruiser.

Cruiser (niet van 1 november t/m 31 maart)

Maak een keuze tussen twee verschillende rondvaarten, elk met een eigen schip. Met onze Cruiser maak je een uitgebreide tour van 30 minuten, waarbij de schipper een complete ronde vaart langs de molens. Ideaal voor wie graag de tijd neemt om prachtige foto’s te maken, want het beste uitzicht op het Werelderfgoed krijg je vanaf het water. Na een rondvaart van ongeveer een half uur meert de Cruiser weer aan bij het beginpunt van de reis: de aanlegsteiger bij de parkeerplaats. Vanaf hier kun je perfect verder met je molenavontuur, met uitgeruste benen en een goed overzicht van het molengebied.

Hopper (niet in januari)

De Hopper is onze tweede rondvaartboot. In tegenstelling tot de Cruiser kun je op de Hopper op meerdere plaatsen op en afstappen. De Hopper maakt rondes van ongeveer een half uur en stopt op vier plekken: op het vertrekpunt aan de steiger bij de parkeerplaats, bij de twee museummolens Nederwaard en Blokweer en bij het bezoekerscentrum Wisboomgemaal. Met je rondvaartboot (e-)ticket mag je bij alle bezoekpunten in- en uitstappen. Ideaal om over het water naar één van de museummolens te gaan, om daarna een stukje te wandelen naar de volgende aanlegsteiger en daar weer aan boord te gaan voor de terugweg. Met de Hopper, alleen in de maand januari uit de vaart, bepaal je steeds je eigen koers.

Let dus goed op wanneer je online of aan de kassa je tickets koopt: met een (e-)ticket voor de rondvaartboten mag je gebruik maken van zowel de Cruiser als de Hopper. Met je rondvaartboot (e-)ticket voeg je echt iets toe aan je beleving van een Werelderfgoed waar alles draait om het water.

Geniet van het fraaie uitzicht.

Geniet van het fraaie uitzicht.

Vaartijden

De Hopper en de Cruiser varen niet alle dagen van het jaar. Uiteraard houden we rekening met het weer: als het te onstuimig is om veilig te varen blijven de boten aan wal. Als het rustig weer is varen onze rondvaartboten in de onderstaande periodes:

Cruiser Vos & Zn.: hoogseizoen, van april tot en met oktober.
Hopper Prins Friso: het hele jaar door, met uitzondering van januari.

De schippers van de Cruiser en de Hopper beginnen met hun rondes bij openingstijd. Een half uur voor sluitingstijd maken ze hun laatste tocht van de dag. Let op; onze openings- en sluitingstijden verschillen van seizoen tot seizoen. Een plek reserveren kan niet, bij de steigers wordt de volgende vaart aangegeven op een klok.

Beide rondvaartboten zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Honden zijn toegestaan. Aan boord zijn voldoende bankjes om even tot rust te komen, met grote ramen voor een panoramisch uitzicht over het water. Wie de Hollandse wind in de haren wil voelen kan aan dek blijven, maar op de Hopper en de Cruiser zijn overdekte zitplaatsen beschikbaar voor wie liever droog en warm blijft.

  • Bekijk Kinderdijk vanaf het water

    • Koop je rondvaartboottickets online (niet mogelijk voor de maand januari)
  • Arrangement Duiker

    Varen door Kinderdijk met een groep?

    • Langs de molens met je eigen schipper

Groepsarrangement Duiker

Ook voor groepen bezoekers is een rondvaart door Kinderdijk puur genieten. Daarom hebben we het groepsarrangement Duiker samengesteld, waarin de speciale rondvaartboot Djieuwke het hele gezelschap meeneemt op een tocht langs de molens. Dat kan alleen door te reserveren. Dat arrangement is ook ‘gewoon’ in de winterperiode te boeken. De Djieuwke is dan exclusief toegankelijk voor het gezelschap, om in alle rust en ruimte aan boord samen te genieten van de prachtige Hollandse uitzichten vanaf het glinsterende water. Bij het arrangement Duiker zijn bovendien een bezoek aan museummolen Nederwaard en de multi-screen film in het bezoekerscentrum Wisboomgemaal inbegrepen. Zo beleef je als groep alle hoogtepunten van Werelderfgoed Kinderdijk in een compleet pakket met een eigen rondvaartboot en schipper. En wist je dat de Djieuwke ook wordt ingezet voor ons speciale winterarrangement?

Maak kennis met onze vrijwilligers van het Werelderfgoed

Maak kennis met onze vrijwilligers van het Werelderfgoed
Molenwerkplaats

Molenwerkplaats

Omdat onze molens altijd klaar moeten zijn om in actie te komen, houden we ze in topconditie. In onze werkplaats zie je hoe we dat doen.

Lees meer
Op pad met een gids

Op pad met een gids

Onze gidsen maken elk groepsbezoek bijzonder. Met hun kennis en persoonlijke verhalen vertellen ze je alles over het leven in dat kleine land onder de zeespiegel.

Lees meer