Doen | Rondvaartboot
Doen

Rondvaartboot

Een rondvaart door Kinderdijk met reisgemak

Terwijl onze molens en gemalen de hele dag druk zijn om het water van het land naar de rivier te malen, kun je als bezoeker ontspannen en genieten van een door en door Hollands uitzicht tijdens een rondvaart over de Kinderdijkse boezems. Met rondvaartboot tickets beleef je het Werelderfgoed vanaf het water waar alles hier om draait!

Heerlijk dobberen met fantastisch uitzicht op de Kinderdijkse molens

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk draait van begin tot eind om het water. Alle molens, gemalen, dijken en boezems die je hier ziet, werken samen om het water in het gebied – letterlijk – in goede banen te leiden. Zo ontstond hier het karakteristieke en oer-Hollandse polderlandschap. Je kunt onze verschillende rondvaarten boeken bij je entree (e-)tickets, dus kom helemaal tot rust en laat onze ervaren schippers je van bezoekpunt naar bezoekpunt varen over de glinsterende wateren van de Kinderdijkse boezems.

Vaarroutes Hopper en Cruiser

Vaarroutes Hopper en Cruiser

Maak een tour met de Cruiser, of stap in en uit waar je wilt met de Hopper

Maak je eigen keuze tussen twee verschillende rondvaarten, elk met een eigen schip. Op de kaarten zie je de twee vaarroutes van bovenaf. Met onze Cruiser maak je een uitgebreide tour van 30 minuten, waarbij de schipper een complete ronde vaart langs de molens aan de waterkant. Ideaal voor wie graag de tijd neemt om prachtige foto’s te maken, want het beste uitzicht op het Werelderfgoed krijg je vanaf het water. Na een rondvaart van ongeveer een half uur meert de Cruiser weer aan bij het beginpunt van de reis: de aanlegsteiger bij de parkeerplaats. Vanaf hier kun je perfect verder met je molenavontuur, met uitgeruste benen en een goed overzicht van het molengebied.

De Hopper is onze tweede rondvaartboot, maar in tegenstelling tot de Cruiser kun je hier zelf aan boord en van boord gaan waar en wanneer je dat zelf wilt. De Hopper maakt rondes van ongeveer een half uur en stopt op vier plekken in het molengebied: op het vertrekpunt aan de steiger bij de parkeerplaats, bij alle twee onze museummolens ‘Nederwaard’ en ‘Blokweer’ en bij het bezoekerscentrum ‘Wisboomgemaal’. Met je rondvaartboot (e-)ticket mag je bij alle bezoekpunten in- en uitstappen. Ideaal om over het water naar een van de museummolens te varen bijvoorbeeld, om daarna een stukje te wandelen naar de volgende aanlegsteiger en daar weer aan boord te gaan voor de terugweg. Met de Hopper bepaal je steeds je eigen koers.

Let dus goed op wanneer je online of aan de kassa je tickets koopt: met een (e-)ticket voor de rondvaartboten mag je gebruik maken van zowel de Cruiser of de Hopper. Met je rondvaartboot (e-)ticket voeg je echt iets toe aan je beleving van een Werelderfgoed waar alles draait om het water.

Op het water, waarmee het verhaal van Kinderdijk begon, kom je tot rust en maak je de mooiste foto’s.

Vaartijden en voorzieningen aan boord

De Hopper en de Cruiser maken allebei trouw hun rondjes langs de molens, maar ze varen niet alle dagen van het jaar. Uiteraard houden we rekening met het weer: als het te onstuimig is om veilig te varen, dan blijven de boten aan wal. Als het rustig weer is varen onze rondvaartboten in de onderstaande periodes:

Cruiser “Vos & Zn.”: tijdens het hoogseizoen, van maart tot en met oktober.
Hopper “Prins Friso”: het hele jaar door, met uitzondering van hartje winter, van 31 december tot en met 17 februari.

De schippers van de Cruiser en de Hopper beginnen met hun rondjes bij openingstijd. Een half uur voor sluitingstijd maken ze hun laatste tochtje van de dag. Let wel goed op, want onze openings- en sluitingstijden verschillen van seizoen tot seizoen. Tijden kunnen niet gereserveerd worden, bij de steigers wordt de volgende vaart aangegeven met een klok.

Allebei onze rondvaartboten zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers aan dek. Honden zijn toegestaan op beide boten.
Aan boord en aan dek zijn voldoende bankjes om even tot rust te komen, met grote ramen voor een panoramisch uitzicht over het water. Wie de Hollandse wind in de haren wil voelen kan aan dek blijven, maar op de Hopper en de Cruiser zijn overdekte zitplaatsen beschikbaar voor liever droog en warm blijft.

  • Bekijk Kinderdijk vanaf het water

    • Koop je rondvaartboot ticket online
  • Arrangement Duiker

    Varen door Kinderdijk met een groep?

    • Langs de molens met je eigen schipper

Speciaal voor groepen: het rondvaartarrangement ‘Duiker’

Ook voor groepen bezoekers is een rondvaart door Kinderdijk puur genieten. Precies daarom hebben we het speciale groepsarrangement “Duiker” samengesteld, waarin de speciale rondvaartboot ‘Djieuwke’ het hele gezelschap meeneemt op een tocht langs de molens. Arrangement Duiker kan alleen vooraf worden gereserveerd, maar dan zorgen we er wel voor dat de Djieuwke al ligt te wachten zodra de groep arriveert. Het schip is exclusief toegankelijk voor het gezelschap, om in alle rust en ruimte aan boord samen te genieten van de prachtige Hollandse uitzichten vanaf het glinsterende water. Bij het arrangement Duiker zijn bovendien een bezoek aan museummolen Nederwaard en de multi-screen film in het bezoekerscentrum inbegrepen. Zo beleef je als groep alle hoogtepunten van Werelderfgoed Kinderdijk in een compleet pakket met een eigen rondvaartboot en schipper.

Kom naar de molenaarschool van Kinderdijk!

Kom naar de molenaarschool van Kinderdijk!

Zit je op school en ben je nieuwsgierig naar de techniek van onze molens? Word molenaarsknecht en leer hoe je zelf een molen bedient!

Lees meer
De Molenwerkplaats

De Molenwerkplaats

Omdat onze molens altijd klaar voor actie moeten blijven, zie je in de werkplaats hoe we ons best doen om deze oude reuzen in topconditie te houden.

Lees meer
Gidsen

Gidsen

Onze goed opgeleide gidsen maken elk groepsbezoek bijzonder. Met hun persoonlijke kennis en verhalen vertellen ze je alles over het leven in het land onder de zeespiegel.

Lees meer