Doen | Kom naar de molenaarschool van Kinderdijk!
Doen

Kom naar de molenaarschool van Kinderdijk!

Word zelf molenaarsknecht

Leerkracht op een lagere school en een hekel aan saaie schoolreisjes? Kom dan naar Kinderdijk en leer van een molenaar hoe je klas zelf een molen kan laten werken! Hier zie je alles dat er komt kijken bij de slimme techniek die onze molens zo handig maakt. Hoe kan het dat je met windkracht het water kunt verplaatsen? Wees eigenwijs en kom het hier zelf uitvinden!

Hoe krijgen ze het voor elkaar?

Hoe kan het dat die oude molens van Kinderdijk nog altijd het land droog kunnen malen? Hoe gebruik je op een slimme manier de kracht van de wind om water omhoog te malen? Hoe ziet de binnenkant van zo’n molen er eigenlijk uit? Allemaal vragen die zomaar bij je op kunnen komen als je door het Werelderfgoed Kinderdijk wandelt. Als je erover nadenkt, is het best verbazend dat de mensen eeuwen geleden al zo slim waren om deze machines van hout en steen te bouwen. Als jij wilt weten hoe dat nou allemaal werkt, kom dan naar Kinderdijk en word een echte molenaarsknecht!

Stap in de klompen van een molenaar

Stap in de klompen van een molenaar

Leer het vak van een echte molenaar

Als je molenaarsknecht wilt worden, zodat je zelf weet hoe je een molen kunt laten werken, dan moet je natuurlijk het vak leren. Gelukkig hebben wij in Kinderdijk echte molenaars die het je graag allemaal uit willen leggen. Hoe zit dat nou met al die draaiende raderen, kniersende kammen en krakende spillen? En wist je dat je met één hand een hele molen stil kunt zetten? Wie nieuwsgierig is en alles wil weten, komt naar Kinderdijk om een echte molenaarsknecht te worden!

Een dagje Molenaarsschool:

Een actief en educatief uitje gericht op leerlingen van groep 5 tot groep 8. De klas wordt wegwijs gemaakt door middel van een speurtocht. Bij de Blokweerse Museummolen verwelkomt de molenaar de leerlingen op het erf en neemt ze mee terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Met de molenaarsklompen aan leren de kinderen aan de hand van een molenleskist alles over de werking van de Blokweerse educatiemolen en het leven eromheen.

De kinderen weten nu alles over het molenaarsbestaan en krijgen als bewijs een diploma Molenaarsknecht. Klaargestoomd om straks zelf molenaar in opleiding te worden. Uit de klompen terug in je eigen schoenen, terug naar de moderne tijd.

Duur van bezoek 2 tot 2,5 uur inclusief speurtocht.
Kosten € 3,00 per kind.

 

Boek je schoolreis naar Kinderdijk

Rondvaartboot

Rondvaartboot

In onze comfortabele rondvaartboten zie je het hele Werelderfgoed Kinderdijk vanaf de plek waar het allemaal om is begonnen: het water van het polderland!

Lees meer
De Molenwerkplaats

De Molenwerkplaats

Omdat onze molens altijd klaar voor actie moeten blijven, zie je in de werkplaats hoe we ons best doen om deze oude reuzen in topconditie te houden.

Lees meer
Gidsen

Gidsen

Onze goed opgeleide gidsen maken elk groepsbezoek bijzonder. Met hun persoonlijke kennis en verhalen vertellen ze je alles over het leven in het land onder de zeespiegel.

Lees meer