Evenementen | Open Monumentendag
Evenementen

Open Monumentendag

De landelijke Open Monumentendagen zijn een jaarlijks terugkerend feestje voor alle Nederlanders. Door het hele land geven de meest bijzondere plekken hun geheimen bloot.

Natuurlijk staat Werelderfgoed Kinderdijk helemaal bol van de monumentale geschiedenis, met onze molens, gemalen en andere technische hoogstandjes uit onze Hollandse watergeschiedenis. Op zaterdag 10 september stellen wij het Waardhuis open voor publiek en kan je een rondleiding volgen bij het Wisboomgemaal. Van te voren aanmelden is verplicht.

Het Waardhuis

In het Waardhuis kon het college in tijden van gevaar, bij dreigingen van dijkdoorbraken en overstromingen, maatregelen treffen ter voorkoming van deze rampen. Aan de dijkzijde bevindt zich de toegangsdeur, die een prachtige omlijsting heeft, waarop ook de kleurrijke wapens van de leden van het bestuurscollege van de Overwaard in 1775 zijn aangebracht. Het Waardhuis bezit een kostbare verzameling schitterend gegraveerde pronkglazen van de heemraden, waarvan de Hensbeker van de Overwaard de bekendste is.

Vanaf 10.00 tot 15.30 uur wordt er een rondleiding gegeven met deskundig uitleg over de geschiedenis en het gebruik van het Waardhuis. De rondleiding duurt ongeveer 30 minuten.

Aanmelden
Het Wisboomgemaal

Aan het glinsterende water van de boezems staat een monumentaal gebouw: een verbindende schakel tussen de historische Kinderdijkse molens en de twee moderne gemalen aan de rivierdijk. Dit is het statige Wisboomgemaal, waar het Alblasserwaardse waterbeheer ooit werd klaargestoomd voor de toekomst.
Momenteel wordt het Wisboomgemaal gerestaureerd en kan jij een uniek kijkje krijgen achter de schermen.
De rondleiding start om 10.00 uur en er kunnen maximaal 30 personen aan deelnemen. Van te voren aanmelden is verplicht.

Aanmelden

Molen maaldag

Vandaag is het niet alleen Open Monumentendag, maar ook molen maaldag! Bij voldoende wind zijn er zoveel mogelijk molens in gebruik.

Al ruim 64 jaar lang worden de molen maaldagen georganiseerd. De reden dat de molen maaldagen worden georganiseerd is om een periode lang alle molens gestructureerd en tegelijk te laten malen.  Het is elk jaar weer een mooi gezicht om zoveel mogelijk molens te zien malen op hetzelfde moment. De minimale windkracht die nodig is om een molen in zijn werk te zetten, en om de molen maaldagen door te laten gaan, is vanaf windkracht 2-3.

Kom genieten van monumentale geschiedenis op volle toeren 

Maak er een dagje uit van...

Wist je dat het vandaag ook de laatste dag is van de Verlichtingsweek?

De molens lichten op als bakens in de duisternis, omdat we ze alle negentien letterlijk in de schijnwerpers zetten. Kom de sfeer proeven, want zo’n prachtig schouwspel zie en beleef je nergens anders ter wereld.

25 jaar UNESCO-status

25 jaar UNESCO-status

We hebben wat te vieren! 

Op 6 december 2022 staat Werelderfgoed Kinderdijk 25 jaar op de Unesco-Werelderfgoedlijst. 

Lees meer