Arrangementen | Scheprad
Arrangementen

Scheprad

vanaf 15 personen - 90 minuten

Als geen ander maakt hij duidelijk hoe gecompliceerd en doordacht de boezembemaling in 1740 al was. Want het exemplaar, ook wel de Contramolen genoemd, kon als enige water twee kanten op malen. Gereserveerde groepen kunnen Museummolen Overwaard vanaf voorjaar 2020 bezoeken.

Het twee kanten op malen gebeurde met twee schepraderen. Hiermee werd in de zomermaanden de Hoge Boezem van de Overwaard leeggemalen, zodat de koeien daar konden grazen. Alle schepraderen waren in de achttiende eeuw van hout en zijn in de negentiende eeuw vervangen door ijzeren, ook in Kinderdijk. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de molen verbouwd en verloor die zijn ‘dubbele functie’.

Techniek en molenmakersambacht staan centraal

In zowel de molen als de naastgelegen educatieschuur komt de techniek van de molen en het molenmakersambacht centraal te staan. Tijdens een ingrijpende restauratie is nu na ruim twee eeuwen weer een tweede scheprad teruggeplaatst. Bezoekers zien van dichtbij een handgemaakt houten scheprad en onderwiel. Tijdens de restauratie zijn originele elementen van onder meer de keukenvloer en het scheprad teruggevonden. Deze zijn bewaard gebleven.

Het arrangement

De groep wordt per privéboot naar Museummolen Overwaard gebracht. Een molenaar en een host wachten de groep op, die daar in tweeën wordt gesplitst. De host neemt één groep mee naar de educatieschuur. De molenaar neemt de andere helft mee de molen in, waar het ook mogelijk is om de eerste verdieping te bezichtigen. Na ongeveer een kwartier wisselt men van locatie. Het bezoek duurt ongeveer 30 minuten. De groep is exclusief bij de Museummolen, zodat ze in alle rust van de molen en het erf kunnen genieten.

De locatie is alleen te bezoeken door gereserveerde groepen van maximaal 50 personen.

  • Arrangement Scheprad boeken?

    • Exclusief bezoek aan museummolen Overwaard