Doen | Museummolens
Doen

Museummolens

Proef de historie in de Blokweer en Nederwaard

De twee museummolens van Kinderdijk laten je zien, horen, ruiken en voelen hoe het moet zijn geweest om in een echte Hollandse molen te leven. Duik regelrecht de geschiedenis in en stap binnen in onze museummolens Blokweer en Nederwaard.

Al onze molens in het UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk zijn bijzonder, maar onze twee museummolens zijn nog nèt iets specialer. In de Nederwaard en de Blokweer, zoals deze exemplaren heten, beleef je de geschiedenis van dichtbij. Je stapt zo de wereld van een molenaar binnen. Echt werkende molens van eeuwen geleden, maar dan omgebouwd tot een levend museum: dat zijn de museummolens van Kinderdijk.

Terwijl de wieken draaien lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan

De Blokweer en de Nederwaard zijn eigenlijk een soort tijdcapsules, waarin alles herinnert aan de sfeer van vroeger. Je waant je een tijdreiziger door een samenspel van oude Kinderdijkse zwart-witfoto’s, spullen zoals ze door de molenaarsgezinnen zijn gebruikt en natuurlijk de machtige, kloppende houten harten van de molens zelf. De twee museummolens zijn beide uniek: van de manier waarop ze zijn gebouwd tot aan de verschillende kanten van het molenaarsleven die ze je laten beleven. Met je Kinderdijk-ticket mag je binnenstappen, dus pak je kans en duik regelrecht de geschiedenis in!

Museummolen Nederwaard

De eerste museummolen die je in het Werelderfgoed tegenkomt is de Nederwaard. Deze stenen boezemmolen is in 1738 gebouwd, maar draait nog alsof hij er net is neergezet. Hierin heeft de familie Hoek generaties lang het molenaarsvak uitgeoefend en het molenaarsleven geleefd. Dat ging soms in gezinnen met wel dertien (!) kinderen… Als je eenmaal in de Nederwaard hebt rondgekeken zul je begrijpen dat het een krappe bedoeling was. In de molen zie je een expositie van oude zwart-witfoto’s, onder meer uit de collectie van de familie Hoek. Terwijl buiten de wieken draaien en binnen het mechanisme kraakt en giert beleef je hoe een molenaar zich voelde. Gezellig, maar klein en het werk houdt nooit op. Probeer maar eens een bedstee uit en stel je daarna eens voor hoe het is om in het piepkleine woonkamertje te leven, maar dan met een stuk of tien broertjes en zusjes om je heen…

Museummolen Nederwaard met volle zeilen.

Museummolen Nederwaard met volle zeilen.

Museummolen Blokweer

Even verderop aan de waterkant staat de opvallende gestalte van museummolen Blokweer op je te wachten. Die wipmolen is anders dan zijn Kinderdijkse broertjes en zusjes, omdat het hele bovengedeelte met de wind kan meedraaien. Ook zie je aan de buitenkant prachtig hoe het scheprad het water verplaatst. De Blokweer is veel ouder dan zijn buren. Onlangs werd het originele aankoopbewijs ontdekt in een archief, waaruit bleek dat de wipmolen uit 1631 stamt. Ruim een eeuw ouder dus dan de andere molens in Kinderdijk. Op het erf zie je dat een paar geiten en een moestuintje vroeger hard nodig waren om een heel gezin in leven te houden. Zodra je de Blokweer binnenwandelt maak je een sprong van bijna honderd jaar, want hier lopen de molenaars in originele klederdracht rond en doen ze net alsof alles nog zo is als in de jaren vijftig van de vorige eeuw. ’s Avonds gaan ze gewoon naar huis en trekken ze hun spijkerbroek weer aan hoor, maar tijdens je bezoek doen ze alles om je het gevoel te geven van het vroegere leven in en om een molen: romantisch, zeker, maar ook bikkelhard!

  • Stap terug in de tijd en beleef het zelf

    • Koop je tickets nú online met korting
Museummolen Blokweer.

Museummolen Blokweer.

Hulpgemaal De Fabriek

Hulpgemaal De Fabriek

Hulpgemaal De Fabriek is de perfecte start van je bezoek aan UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. De multi-screenfilm neemt je in vogelvlucht mee door de geschiedenis van Kinderdijk.

Lees meer
Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

Duik in dit prachtige monumentale pand in het verhaal van de Kinderdijkse strijd met het water!

Lees meer
Rondvaartboot

Rondvaartboot

In onze comfortabele rondvaartboten zie je UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk vanaf de plek waar het allemaal om is begonnen: het water!

Lees meer
Kinderdijk app

Kinderdijk app

Haal meer uit je bezoek met de gratis Kinderdijk app. Geniet van de audiotours, koop een ticket voor de rondvaartboot en check de achtergrondinformatie over het Werelderfgoed.

Lees meer
Op de fiets door de polder

Op de fiets door de polder

Wie Holland zegt, zegt fietsen. In en om Kinderdijk vind je prachtige fietsroutes door een historisch landschap, met heel veel natuur en cultuur verrassend dichtbij!

Lees meer
Fotografie door Hollandse bril

Fotografie door Hollandse bril

Met een camera of smartphone in de aanslag wordt iedereen een Hollandse Meester. En een mooier decor dan het Kinderdijkse Werelderfgoed is er niet!

Lees meer
Wandelen door laagland

Wandelen door laagland

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Kinderdijk en omgeving. Ontdek prachtige routes langs molens, dwars door weidse natuur en met de frisse Hollandse bries in je gezicht.

Lees meer
Kinderdijk in de winter

Kinderdijk in de winter

Voor wie iets meer rust zoekt is de winterperiode een goed moment om UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk te bezoeken. Geniet van het adembenemende landschap.

Lees meer
Perfect uitstapje voor hele familie

Perfect uitstapje voor hele familie

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk leent zich uitstekend voor een bezoek met het gezin. Ook voor de wat jongere kinderen is er meer dan genoeg te zien, doen, leren en ontdekken.

Lees meer