Doen | Hulpgemaal De Fabriek
Doen

Hulpgemaal De Fabriek

Multi-screenfilm perfect begin van je bezoek

Hulpgemaal De Fabriek is de perfecte start van je bezoek aan UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. De multi-screenfilm neemt je in vogelvlucht mee door de rijke geschiedenis van Kinderdijk.

De film wordt op meerdere schermen vertoond en vertaald in het Engels, Japans, Frans en Duits. Een verzameling bonte figuren legt uit hoe het molencomplex is ontstaan, waarom Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk heet en hoe noodzakelijk goed watermanagement is voor het deels onder de zeespiegel liggende Nederland.

De filmzaal.

De filmzaal.

Amerikaanse troepen

Hulpgemaal De Fabriek is één van de drie gebouwen in de in april 2019 geopende entreezone. Het statige pand staat op een prachtige locatie aan de Lage Boezem van de Overwaard. Het gaat om een replica van het hulpgemaal dat tot 1995 op exact dezelfde plek stond. Dat werd gesloopt omdat het door de bouw van het G.N. Kokgemaal zijn functie in het waterbeheer verloor en men er destijds geen meerwaarde in zag het een andere functie te geven.

Bijzonder in het originele hulpgemaal, in 1953 in gebruik genomen als ondersteuning van het Wisboomgemaal, waren de drie pompen. Dat waren namelijk exemplaren die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog achtergelaten door Amerikaanse troepen.

Museummolens

Museummolens

Nieuwsgierig naar hoe een molen er van binnen uitziet? Stap binnen in één van onze twee museummolens en leer alles over het leven van vroeger.

Lees meer
Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

Duik in dit prachtige monumentale pand in het verhaal van de Kinderdijkse strijd met het water!

Lees meer
Rondvaartboot

Rondvaartboot

In onze comfortabele rondvaartboten zie je UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk vanaf de plek waar het allemaal om is begonnen: het water!

Lees meer
Kinderdijk app

Kinderdijk app

Haal meer uit je bezoek met de gratis Kinderdijk app. Geniet van de audiotours, koop een ticket voor de rondvaartboot en check de achtergrondinformatie over het Werelderfgoed.

Lees meer
Op de fiets door de polder

Op de fiets door de polder

Wie Holland zegt, zegt fietsen. In en om Kinderdijk vind je prachtige fietsroutes door een historisch landschap, met heel veel natuur en cultuur verrassend dichtbij!

Lees meer
Fotografie door Hollandse bril

Fotografie door Hollandse bril

Met een camera of smartphone in de aanslag wordt iedereen een Hollandse Meester. En een mooier decor dan het Kinderdijkse Werelderfgoed is er niet!

Lees meer
Wandelen door laagland

Wandelen door laagland

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Kinderdijk en omgeving. Ontdek prachtige routes langs molens, dwars door weidse natuur en met de frisse Hollandse bries in je gezicht.

Lees meer
Kinderdijk in de winter

Kinderdijk in de winter

Voor wie iets meer rust zoekt is de winterperiode een goed moment om UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk te bezoeken. Geniet van het adembenemende landschap.

Lees meer
Perfect uitstapje voor hele familie

Perfect uitstapje voor hele familie

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk leent zich uitstekend voor een bezoek met het gezin. Ook voor de wat jongere kinderen is er meer dan genoeg te zien, doen, leren en ontdekken.

Lees meer