Doen | Bezoekerscentrum Wisboomgemaal
Doen

Bezoekerscentrum Wisboomgemaal

Een prima begin van je molenavontuur

Het bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is een uitstekend punt om je bezoek aan het molengebied te beginnen. De multi-screen film is inbegrepen bij het entreeticket, dus ga lekker zitten tussen de oude machines en duik hier in het verhaal van de Kinderdijkse strijd met het water!

Waterbeheer

Aan het glinsterende water van de Kinderdijkse boezems staat een monumentaal gebouw: een verbindende schakel tussen de historische molens en de twee moderne gemalen aan de rivierdijk. Dit is het statige Wisboomgemaal, waar het Kinderdijkse waterbeheer ooit werd klaargestoomd voor de toekomst. Eerst met een stampende stoommachine, later met een elektrisch gemaal. Brute machinekracht werd hier ingezet om met de laatste technische snufjes het water nog beter weg te pompen naar de rivier verderop. Een hele sprong vanaf een systeem dat draaide op pure windkracht. Toch bleef de modernisering doorgaan, waardoor ook de stoere machines van het Wisboomgemaal door nieuwe technische inzichten werden ingehaald. Nadat de twee nieuwste gemalen het werk overnamen kreeg het Wisboomgemaal een nieuwe bestemming. Dit prachtige staaltje industriële geschiedenis is nu het bezoekerscentrum van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Dit prachtige staaltje industriële geschiedenis is nu het bezoekerscentrum

Binnen in het pas vernieuwde Wisboomgemaal kom je van alles te weten over het verhaal achter de Kinderdijkse molens. Wandel op je eigen tempo door de geschiedenis door aan een tijdwiel te draaien en te luisteren naar verhalen uit lang vervlogen tijden. Tuur in de kijkdozen en stel je voor hoe deze polders er eeuwen geleden uit hebben gezien. Ben je avontuurlijk aangelegd? Dan is onze molengame echt iets voor jou! Midden in het Wisboomgemaal staat een echte poldertafel, waarop je de Alblasserwaard van bovenaf kunt zien. Daarop staan molens die je helemaal zelf kunt bedienen, dus ga eens aan de knoppen staan en werk zelf met de krachten van weer en wind. Lukt het jou om de grond nat genoeg te houden, zonder het te laten overstromen? Misschien is een carrière als molenaar dan wel iets voor jou…

Multi-screen film

In de oude machinekamer van het Wisboomgemaal kun je de stoere stalen buizen, kleppen en metertjes van de elektrische pompen nog bewonderen. Hier kijkt elke techniekliefhebber zijn of haar ogen uit, maar je komt pas echt ogen te kort als je in deze zaal even gaat zitten voor onze multi-screen film. De naam zegt het al: deze film speelt zich af op meerdere schermen, waarop een verzameling bonte figuren uitlegt hoe het Werelderfgoed hier is ontstaan en waarom Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk heet. Zo maak je in het bezoekerscentrum Wisboomgemaal een perfecte start van je bezoek.

In het Wisboomgemaal kun je ook altijd terecht voor een kop koffie tussendoor. Er is ook een leuke souvenirwinkel waar je van alles vindt dat met molens en met Holland te maken heeft. De binnenmuren van het gemaal zijn beschilderd door kunstenaars uit de streek, wat de sfeer van het oude Wisboomgemaal nog beter uit de verf laat komen.

  • Laat je alles vertellen over het Werelderfgoed

    De perfecte start van je bezoek

    • Koop je ticket online met korting
Museummolens

Museummolens

Nieuwsgierig naar hoe een molen er van binnen uitziet? Stap binnen in één van onze twee museummolens en leer alles over het leven van vroeger.

Lees meer
Rondvaartboot

Rondvaartboot

In onze comfortabele rondvaartboten zie je UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk vanaf de plek waar het allemaal om is begonnen: het water!

Lees meer
Kinderdijk app

Kinderdijk app

Haal meer uit je bezoek met de gratis Kinderdijk app. Geniet van de audiotours, koop een ticket voor de rondvaartboot en check de achtergrondinformatie over het Werelderfgoed.

Lees meer
Op de fiets door de polder

Op de fiets door de polder

Wie Holland zegt, zegt fietsen. In en om Kinderdijk vind je prachtige fietsroutes door een historisch landschap, met heel veel natuur en cultuur verrassend dichtbij!

Lees meer
Fotografie door Hollandse bril

Fotografie door Hollandse bril

Met een camera of smartphone in de aanslag wordt iedereen een Hollandse Meester. En een mooier decor dan het Kinderdijkse Werelderfgoed is er niet!

Lees meer
Wandelen door laagland

Wandelen door laagland

Wandelaars kunnen hun hart ophalen in Kinderdijk en omgeving. Ontdek prachtige routes langs molens, dwars door weidse natuur en met de frisse Hollandse bries in je gezicht.

Lees meer
Kinderdijk in de winter

Kinderdijk in de winter

Voor wie iets meer rust zoekt is de winterperiode een goed moment om UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk te bezoeken. Geniet van het adembenemende landschap.

Lees meer
Perfect uitstapje voor hele familie

Perfect uitstapje voor hele familie

UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk leent zich uitstekend voor een bezoek met het gezin. Ook voor de wat jongere kinderen is er meer dan genoeg te zien, doen, leren en ontdekken.

Lees meer