Museummolen Nederwaard

Tijdens uw dagje uit in Kinderdijk mag een bezoek aan Museummolen Nederwaard absoluut niet ontbreken. U kunt hier in levenden lijve zien en ervaren hoe een windmolen werkt. U ontmoet bij de Museummolen een rasechte molenaar en kunt de hele molen –die in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven– van binnen en buiten verkennen. Bij voldoende wind wordt de molen zelfs in werking gesteld!

Een reis door de tijd

Het klassieke loopbruggetje dat u toegang verschaft tot de Museummolen, vormt ook direct het begin van een boeiende reis door de tijd. Ontdek de authentieke binnenkant van de Museummolen, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het interieur stamt nog uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw, toen de laatste bewoner deze molen verliet. Zoals u in de ouderwetse woonkamer zult zien, sliepen de bewoners nog in een bedstede.

Op verschillende plekken in de windmolen kunt u filmpjes bekijken die het molenleven en de werking van de molen toelichten. Boeiend om te zien is ook het mechanische gedeelte van de molen. Beklim de trappen naar de drie verdiepingen, zolders genaamd, waar u de sfeer van de jaren vijftig kunt opsnuiven. Bovenin wordt u beloond met een schitterend uitzicht op de molens en prachtige natuur in de omgeving.

Ontmoet de molenaar

De molenaar is altijd aanwezig bij de Museummolen om u welkom te heten en uw vragen te beantwoorden. U herkent hem uiteraard aan zijn typische blauwe overall en klompen. De molenaar geeft u graag een rondleiding door de molen en kan u alles vertellen over Kinderdijk en diens molens.

Locatie Museummolen Nederwaard

Acht stenen boezemmolens, gebouwd in 1738 staan als wachters aan de westzijde van de Middelkade. Dit is het centrale pad van het molengebied Kinderdijk. Komend vanaf de Lekdijk, liggen de molens van de Nederwaard rechts en de molens van de Overwaard links.

De Museummolen is één van de molens aan de rechterzijde; zij vormen de laatste stap in het bemalingssysteem van de Nederwaard. De tweede molen is ingericht als Museummolen. Let goed op de draaiende wieken; ze scheren rakelings langs de grond. Daarom heet dit type molen ‘grondzeiler’.

Al met al mag een bezoekje aan Museummolen Nederwaard niet ontbreken tijdens uw dagje uit in Kinderdijk…