Museummolen Blokweer

Van de vele monumentale molens en historische gemalen die Kinderdijk rijk is, zijn de museummolens ‘Nederwaard’ en ‘Blokweer’ ongetwijfeld twee van Kinderdijks populairste trekpleisters… Museummolen Nederwaard is een avontuurlijke belevenismolen waar de geschiedenis tot leven komt. U maakt er kennis met het reilen en zeilen van het molenaarsbestaan en waant zich plotsklaps in de jaren vijftig dankzij de onaangetaste setting van deze authentieke windmolen. Museummolen Blokweer is daarentegen een fascinerende educatiemolen die u van diepgaande informatie voorziet over het Kinderdijkse erfgoed en het indrukwekkende mechanisme van een molen. De Blokweer is geopend voor individuele bezoekers, maar het is eveneens mogelijk een bezoek als groep te boeken. Er is bovendien bijzondere aandacht voor kinderen. Educatie wordt binnen de molen namelijk gecombineerd met een onvergetelijke belevenis, uiteraard in overall en op klompen!

Educatiemolen ‘Blokweer’
Museummolen Blokweer is een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in de rijke geschiedenis van Werelderfgoed Kinderdijk en de omliggende Alblasserwaard. U vindt deze museummolen te midden van de grazende koeien, langs het water van de Lage Boezem in het hartje van het schitterende groene polderlandschap. De Blokweer is een prachtige, operatieve molen die tot boeiend museum is omgedoopt waar praktijk en kennis feilloos met elkaar zijn verweven. Met het geraas van de molen op de achtergrond, kunt u op meerdere locaties binnen de molen leerzaam beeldmateriaal aanschouwen dat inzicht geeft in de werking van het bovenhuis van de Blokweerse molen. Voor kinderen is de informatie binnen de museummolen extra interessant omdat zij op verschillende manieren leren hoe het is om met (en in) een molen te werken…

Leerzame ontdekkingstocht

Bij binnenkomst in museummolen Blokweer krijgt u echte molenaarsklompen en een overall aangereikt. Dit maakt een bezoek aan deze educatieve museummolen niet alleen leerzaam, maar ook een erg leuke belevenis voor het voltallige gezin. Prachtig hoe kinderen volledig kunnen opgaan in het molenaarsbestaan!
De molenaar en gastheer kunnen u alles vertellen over de werking van de Blokweerse educatiemolen, maar u kunt dit ook in levenden lijve ondervinden. In het onderhuis van de Blokkerse Wip zijn alle mechanismen zo zichtbaar mogelijk gemaakt, waardoor u een uitstekend beeld krijgt van de werking van deze authentieke wip(water)molen. Speciaal aan deze specifieke molen is dat het scheprad zich aan de buitenzijde van de molen bevindt. Zodoende levert een stevige windvlaag een gespetter van jewelste op!

Geschiedenis van de Museummolen Blokweer
De authentieke Blokweerse wipmolen heet officieel ‘De Blokker’, maar staat tevens bekend als ‘Blokkerse Wip’. Voor de oorsprong van de naam zijn twee verklaringen. De eerste is de term ‘wippen’, naargelang het schudden van de molen wanneer deze intensief draait. De tweede is dat het scheprad van de molen het water als het ware vanuit de polder in de hoger gelegen boezem ‘wipt’. Deze 19e molen van Werelderfgoed Kinderdijk betreft een gerezen wipmolen, wat inhoudt dat hij verhoogd is dankzij een gemetselde voet. De molen bemaalt de polder Blokweer, vandaar de naam Blokweer. Het bouwjaar van de Blokkerse Wip is niet exact bekend, maar rond 1500 moet er op deze plek al een wipmolen hebben gestaan.

Tot 1956 bemaalde de Blokkerse Wip (samen met een hulpgemaal) de polder Blokweer in de Nederwaard. Na een grondige restauratie in 1975 werd de ondertoren met riet gedekt in plaats van de dakpannen die er sinds circa 1875 op lagen. De Blokker werd in 1997 getroffen door een brand en is in de jaren erna in authentieke staat gerenoveerd. De ondertoren van De Blokker is toen opnieuw met dakpannen bekleed. Het houten bovenhuis is zwart en het dakbeschot van de kap is gepotdekseld: voorzien van overnaads gespijkerde horizontale delen. Het scheprad van De Blokker is aan de buitenkant van de molen aangebracht. Alleen al de enorme kap (het bovenhuis) van de Blokweerse molen weegt maar liefst 30 ton.

Locatie
De museummolen Blokweer ligt in het verlengde van de Kinderdijkse boezemkanalen. In tegenstelling tot de overige 18 stuks ligt deze 19e molen nét niet op het grondgebied van het dorpje Kinderdijk dat tot de gemeente Molenwaard behoort, maar in de naastgelegen gemeente Alblasserdam. Museummolen Blokweer is te bereiken door middel van een mooie wandeling van plusminus 25 minuten. Het is ook mogelijk de museummolen in een mum van tijd te bereiken met de rondvaartboot de ‘hopper’.

Horeca & souvenirs in de molenschuur
De molenschuur naast Museummolen Blokweer biedt een bescheiden horeca-aanbod, bestaande uit koffie, thee en frisdrank. Kom even lekker tot rust terwijl u op het molenerf of een van de picknickbanken heerlijk geniet van het schitterende uitzicht op de polder en karakteristieke molens. Het is in de molenschuur tevens mogelijk gebruik te maken van het toilet. Vindt u het leuk om een herinnering over te houden aan uw uitje bij Werelderfgoed Kinderdijk of zoekt u een leuk cadeautje of souvenir uit de omgeving? Dan vindt u in de souvenirwinkel van de molenschuur vast iets moois!

Al met al mag een bezoekje aan Museummolen Blokweer absoluut niet ontbreken tijdens een dagje uit in Kinderdijk. Mocht u beide museummolens willen bezoeken, dan geldt een speciaal, gereduceerd tarief. Leuk voor het hele gezin, maar bijvoorbeeld ook voor een kinderfeestje, klassenuitje of familieweekendje!