| Entreezone in gebruik genomen

Entreezone in gebruik genomen

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

De nieuwe entreezone voor groepen in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is zaterdag 30 maart in gebruik genomen. Voortaan komen daar alle groepen het gebied in. Het is de volgende mijlpaal in het bijzondere jaar 2019.

‘Onder de indruk van de snelheid en de ontwikkelingen’.  En: ‘Heb een foto gemaakt van de toekomstige meest gefotografeerde plek van het gebied, de brug over de Overwaard’. Eén van de eerste Kinderdijkers die een wandeling mocht maken op de nieuwe oversteek die de entreezone voor groepen verbindt met de Middelkade, was onder de indruk van het prachtige uitzicht. Links de rietgedekte molens van de Overwaard, rechts de stenen exemplaren van de Nederwaard. Samen te pakken in één shot.

Aan de brug over de Lage Boezem van de Overwaard wordt de laatste hand gelegd.

Aan de brug over de Lage Boezem van de Overwaard wordt de laatste hand gelegd.

Die brug is de afgelopen dagen op zijn plek gehesen door medewerkers van Mercon Montage en Gebr. De Koning. Dat gebeurde terwijl enkele meters verderop in de entreezone alle wandelpaden werden geasfalteerd. Een klus die in de loop van dinsdag was geklaard. Dagelijks werken tientallen zich uit de naad om de entreezone gereed te maken voor de ingebruikname. Vanaf zaterdag 30 maart ontvangen we alle groepen in de entreezone. Is daar dan alles helemaal klaar? Nee zeker niet, maar dat is bij een verhuizing van een dergelijke omvang niet gek. De komende weken worden de puntjes op de i gezet.

De entreezone voor groepen vanuit de lucht gezien.

De entreezone voor groepen vanuit de lucht gezien.

Kelder

Ook de bouw van het Bezoekerscentrum vordert gestaag. De kelder die in de Lage Boezem van de Overwaard is gerealiseerd, is inmiddels ‘dicht’. Nog even en ook daar gaat het gebouw de lucht in. Het Bezoekerscentrum wordt op zaterdag 7 september geopend. Die dag moet het hoogtepunt worden van het bijzondere jaar in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

Het uitzicht vanuit het Natuurhuis mag er wezen.

Het uitzicht vanuit het Natuurhuis mag er wezen.

De opening van het Bezoekerscentrum markeert het einde van een periode die voorzichtig werd ingezet toen het Kinderdijkse molencomplex in 1997 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO belandde. Destijds luidde de conclusie al dat de entree en faciliteiten niet passen bij die status. De veranderingen zijn er vooral op gericht de almaar groeiende stroom toeristen beter te stroomlijnen. Groepen komen het gebied voortaan binnen via de entreezone op de Overwaard, de huidige entree op de Nederwaard blijft de toegangspoort voor de individuele bezoeker.

De fonkelnieuwe werkplaats, waar groepen uitleg krijgen over het molenmakersambacht.

De fonkelnieuwe werkplaats, waar groepen uitleg krijgen over het molenmakersambacht.