| Hoogste punt

Hoogste punt

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

Afgelopen week bereikten we het hoogste punt van het herbouwde hulpgemaal De Fabriek. Samen met onze vrijwilligers, sponsoren en relaties vierden we een bescheiden feestje.

De feestelijke bijeenkomst vond woensdagmiddag plaats op het bouwterrein op de Overwaard en in het Wisboomgemaal. Op die dag kregen we ook uit Den Haag goed nieuws: de Raad van State veegde alle bezwaren van tafel die een onderneemster uit Kinderdijk had aangespannen tegen het bestemmingsplan ‘Werelderfgoed Kinderdijk-Elshout’. Dat bestemmingsplan maakt alle ontwikkelingen binnen het Werelderfgoed mogelijk, zoals de bouw van het nieuwe Bezoekerscentrum.

De nieuwe entreezone op de Overwaard.

De nieuwe entreezone op de Overwaard.

Het werk vordert inmiddels gestaag. Naast het hulpgemaal gaat ook de toekomstige groepsentree de ‘lucht in’. Op de plek waar straks het Bezoekerscentrum staat ligt een groot ponton in de Lage Boezem van de Overwaard. De imposante kranen zijn inmiddels begonnen met het aanbrengen van de damwanden en heipalen.

De molens hebben er even concurrentie bij.

De molens hebben er even concurrentie bij.

Henk Bronkhorst

Tijdens de bijeenkomst werd ook stilgestaan bij het naderende afscheid van onze collega Henk Bronkhorst. De 65-jarige coördinator kwaliteitsbeheer gaat per 1 januari met pensioen. De Sliedrechter onthulde woensdag een plaquette die straks een mooie plek krijgt in De Fabriek. Als medewerker van het Hoogheemraadschap van de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden was Bronkhorst de stuwende kracht achter de nominatie van Molencomplex Kinderdijk-Elshout voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dat verzoek werd in december 1997 gehonoreerd. Bronkhorst trad in 2008 in dienst bij de SWEK.

Henk Bronkhorst (rechts) hijst de vlag bij De Fabriek.

Henk Bronkhorst (rechts) hijst de vlag bij De Fabriek.