| Molenaarsschool van Kinderdijk

Molenaarsschool van Kinderdijk

Word zelf molenaarsknecht

Een hekel aan saaie schoolreisjes? Kom naar Kinderdijk en leer van een molenaar hoe een klas zelf een molen kan laten werken! Leer en zie alles van de slimme techniek die onze molens kenmerkt. Hoe kan het dat je met windkracht het water kunt verplaatsen? Ontdek het zelf!

Verbazend

Hoe kan het dat die oude molens van Kinderdijk nog altijd het land droog kunnen malen? Hoe gebruik je op een slimme manier de kracht van de wind om water omhoog te malen? Hoe ziet de binnenkant van zo’n molen er eigenlijk uit? Allemaal vragen die zomaar bij je op kunnen komen als je door het Werelderfgoed Kinderdijk wandelt. Als je erover nadenkt, is het best verbazend dat de mensen eeuwen geleden al zo slim waren om deze machines van hout en steen te bouwen. Als jij wilt weten hoe dat nou allemaal werkt, kom dan naar Kinderdijk en word een echte molenaarsknecht!

Stap in de klompen van een molenaar.

Stap in de klompen van een molenaar.

Als je molenaarsknecht wilt worden moet je natuurlijk eerst het vak leren. Gelukkig hebben wij in Kinderdijk echte molenaars die het je graag allemaal uitleggen. Hoe zit dat nou met al die draaiende raderen, kniersende kammen en krakende spillen? En wist je dat je met één hand een hele molen stil kunt zetten? Wie nieuwsgierig is en alles wil weten: kom naar Kinderdijk om een echte molenaarsknecht te worden!

Educatief

De molenaarsschool biedt een educatief en actief uitje en is vooral gericht op leerlingen van groep 5 tot 8. De klas wordt wegwijs gemaakt door middel van een speurtocht. Bij de Museummolen Blokweer verwelkomt de molenaar de leerlingen op het erf en neemt ze mee terug naar de jaren 50 van de vorige eeuw. Met klompen aan leren zij aan de hand van een molenleskist alles over de werking van de Blokweerse educatiemolen en het leven eromheen.

De kinderen weten na afloop alles over het molenaarsbestaan en krijgen als bewijs een ‘echt’ diploma Molenaarsknecht. Klaargestoomd om straks zelf molenaar in opleiding te worden. De duur van het bezoek ligt tussen de 2 en 2,5 uur, inclusief speurtocht. De kosten bedragen € 5.00 per kind inclusief varen of € 4.00 per kind exclusief varen. Er mogen maximaal 3 begeleiders gratis mee.

  • Kom naar Kinderdijk en word een echte molenaarsknecht

    Boek je schoolreis naar Kinderdijk

    • Met een diploma op zak naar huis