placeholder
28 april 2020

'We zorgen ervoor dat onze molens en erven tiptop in orde zijn'

Onze museummolens staan door de pandemie nog even stil, maar dat wil niet zeggen dat wij dat ook doen. In UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is tijdens de ‘intelligente lockdown’ alle tijd om klein, regulier onderhoud aan de molens en op de erven uit te voeren.

“Ik ben blij dat ik wat kan doen,” zegt Marc Polderman. “Van dat thuiszitten werd ik gek.” De Gorcumer, als molenaar in dienst bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), is deze zoveelste zonovergoten aprildag een trapleuning aan het schuren in Museummolen Nederwaard. Op een voorjaarsdag als deze gaan er normaal gesproken elk uur enkele honderden gasten door het imposante bouwwerk uit 1738 en hebben Polderman en zijn collega-molenaars hun handen vol om alles in goede banen te leiden. Vandaag wordt Poldermans schuurwerk alleen beoordeeld door de prachtige zwart-wit portretten aan de muren van vroegere molenaarsfamilies.

Marc Polderman in Museummolen Nederwaard.

Marc Polderman in Museummolen Nederwaard.

1,5 meter

In een loods naast het J.U. Smitgemaal zijn molenaars Aart van Krimpen en Robert Hoffman samen een hekwerk aan het fabriceren. Bestemming daarvan is het erf van Museummolen Overwaard. “We hebben er nu de tijd voor,” merkt Hoffman droogjes op. Ze werken zo veel mogelijk op 1,5 meter afstand van elkaar, maar poeh: dat valt niet mee bij handelingen die alleen door meer dan twee handen kunnen worden uitgevoerd.

Tiptop

Het gaat niet om grote renovatieprojecten die momenteel worden uitgevoerd, maar om kleinere, reguliere onderhoudsklussen. Naast het schilder en timmerwerk krijgen onder meer ook de tuin en grasmat bij Museummolen Blokweer extra aandacht. Manager museummolens Jan-Willem de Winter van de SWEK: “We zorgen ervoor dat onze molens en erven tiptop in orde zijn op het moment dat we weer open gaan.” UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk is door de maatregelen tegen het coronavirus voorlopig gesloten tot en met dinsdag 19 mei.

De auteur