placeholder
14 september 2020

Vergunningparkeren in dorp Kinderdijk

Om parkeeroverlast tegen te gaan is het voor bezoekers aan UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk niet meer toegestaan om in het dorp Kinderdijk te parkeren. Die maatregel geldt tot en met 31 oktober.

Reis je naar ons toe met de auto? Doordeweeks kun je de auto kwijt op de parkeerplaats bij de entree van het Werelderfgoed. Op zaterdag en zondag en op enkele feestdagen is ook het parkeerterrein van scheepsbouwer Royal IHC beschikbaar. Vanaf daar is het ongeveer tien minuten lopen naar de entree van het molengebied. Lees meer op onze autopagina.

De eerste bewoners kregen dit weekend hun parkeervergunning.

De eerste bewoners kregen dit weekend hun parkeervergunning.

De maatregel is nodig om de leefbaarheid te verbeteren en moet voorkomen dat bezoekers van Werelderfgoed Kinderdijk en andere niet-inwoners parkeren op parkeerplaatsen die bedoeld zijn voor de inwoners. Er komt een ruime bezoekersregeling, voor familie van inwoners, en een blauwe zone voor (horeca)ondernemers.

Seizoen

In Alblasserdam besluit de gemeenteraad pas op 29 september, daar kan op 30 september het vergunningparkeren op de West Kinderdijk worden ingevoerd. Het vergunningparkeren geldt overigens alleen tijdens het toeristenseizoen: van 1 april tot 1 november. Voor bezoek en familie kunnen inwoners van Kinderdijk en bewoners van de West Kinderdijk bezoekerspassen krijgen. Zelf krijgen de inwoners een vignet dat zij achter de voorruit van hun auto kunnen plakken. Er is geen limiet gesteld aan het aantal auto’s per huishouden.

De Molenstraat in Kinderdijk.

De Molenstraat in Kinderdijk.

Gedoogperiode

Inwoners van Kinderdijk ontvangen een brief van de gemeente met informatie en een aanvraagformulier. Er volgt na 15 september een gedoogperiode van vier weken, wat betekent dat de officiële handhaving start op 15 oktober. In West Kinderdijk in Alblasserdam volgt ook na de invoering op 30 september een gedoogperiode en stopt het vergunningparkeren op 1 november.

De auteur