placeholder
9 augustus 2017

Schilderachtig onderhoud in Kinderdijk: Hollandse meesters opgelet!

Je hebt schilderen, en je hebt molenschilderen: wie zich een dagje een echte Hollandse Meester wilt voelen, die moet de komende weken absoluut even langs komen waaien in Kinderdijk, want we pakken flink uit tijdens het schilderwerk aan onze Museummolen Nederwaard.

Verantwoord de toekomst in

In eerdere berichten lieten we al weten dat we deze zomer even de tijd nemen voor serieus onderhoud aan onze molens. Daarmee laten we niet alleen zien dat we ons Werelderfgoed op een verantwoorde manier de toekomst in willen tillen. We laten onze bezoekers ook zien wat er gebeurt met de opbrengsten van onze ticketverkoop, want we zijn al onze gasten dankbaar voor hun bijdrage aan het behoud van de Kinderdijkse geschiedenis. Molenonderhoud is een belangrijk onderdeel van het molenaarsbestaan, en daarom geven we iedereen een inkijkje in dit staaltje specialistisch en noodzakelijk vakwerk. Deze zomer is Museummolen de Nederwaard aan de beurt voor een stevig laagje nieuwe verf. Dat is een echte zomerklus, maar wel belangrijk genoeg om aan een professionele molenschilder over te laten. Daarom grijpen we deze gelegenheid aan met een leuk en leerzaam thema dat aansluit bij dit speciale onderhoud, voor extra diepgang tijdens je ervaring van het Hollandse molenlandschap.

“Wie denkt dat onderhoud aan een molen saai is moet er deze zomer maar eens zelf middenin komen duiken!”

De tweede helft van augustus wordt echt een plaatje

Van maandag 14 augustus tot en met vrijdag 1 september wordt Museummolen Nederwaard eens even grondig in de verf gezet. In twee weken tijd wordt dit kopstuk onder onze molens door vakschilders van een nieuw jasje voorzien, zodat we er weer minstens zes jaar onbezorgd van kunnen genieten. Als je bedenkt dat deze molen in de zeventiende eeuw is gebouwd, dan begrijp je dat er al aardig wat litertjes verf doorheen zijn gegaan om deze reus in topconditie te houden! Een molen schilder je natuurlijk niet terwijl de wieken draaien, dus op doordeweekse dagen staat de Nederwaard even stil. De molen is wel gewoon open zoals altijd. Een prima gelegenheid om ons eens onder te dompelen in het schildersthema, want ook af en toe een nieuw likje verf hoort al eeuwen bij het verhaal van Kinderdijk. En zeg nou zelf: hoe vaak krijg je de kans om een echte molenschilder aan het werk te zien?

Een uitdaging voor creatieve bezoekers

We hebben een passende nieuwe activiteit bedacht, waarmee we de museummolen tijdens het schilderwerk minstens net zo interessant en leuk weten te houden als normaal; misschien zelfs wel leuker, zeker als je van een verfje houdt! Op het molenerf rondom de Nederwaard komt een levensgroot schildersdoek te hangen, waarop alle bezoekers zich uit kunnen leven. Wij hebben de verf en de kwasten al klaar staan: het enige dat we nog nodig hebben zijn Hollandse Meesters in de dop! Schuif gezellig aan als je op bezoek komt, want we gaan een reusachtig doek maken waarop jij mag bijdragen aan een nieuw meesterwerk. Net zoals de grote schilders van de Gouden Eeuw kun je je creativiteit de vrije loop laten in het meest inspirerende Hollandse landschap dat je je kunt voorstellen. Wij leveren alle materialen, maar speciaal voor deze gelegenheid heeft onze Museumwinkel een aantal verfpakketjes klaarliggen voor wie de smaak echt te pakken krijgt. Grijp je kans, grijp een kwast en laat je lekker gaan op ons reusachtige schildersdoek deze zomer!

Molens schilderen met een kwast

Molens schilderen met een kwast

Meer info

Neem je creativiteit mee en geef je ogen de kost. Vereeuwig ons!

Kom de kunst afkijken

Omdat we een leuke, maar ook leerzame draai aan het onderhoud willen geven, zetten we een kleine expositie op. We hebben uit het archief een selectie bijzondere foto’s opgedoken die aansluiten op de onderhoudsklussen. We laten ook zien hoe de schilder vroeger te werk ging als hij een molen moest opknappen. Op het erf van de museummolen bouwen we een echte ‘schoor’ na: dit zijn de lange balken die je aan de buitenkant van onze molens omlaag ziet lopen naar de staartbalk. Schilders maakten hier handig gebruik van door er een ‘zadel’ aan vast te maken en daarop te zitten terwijl ze zich omhoog en omlaag lieten glijden om de hele schoor te kunnen schilderen. Een slim trucje, maar ook heel leuk om te doen, zoals je zelf in augustus kunt komen beleven. Hijs jezelf omhoog en laat je naar beneden glijden als een molenschilder: misschien pak je je volgende verbouwing wel heel anders aan…

Geniet van het riet

Als de schilders straks klaar zijn, wordt het tijd voor de kroon op het werk aan de museummolen. Vanaf maandag 4 september komen de rietdekkers om de molen van een nieuwe rietkap te voorzien. We rekenen erop dat we hier de hele maand mee bezig zullen zijn, maar houd de site in de gaten, want we zijn al druk aan het nadenken om ook deze werkzaamheden op een passende manier aan te kleden met leuke nieuwe activiteiten. Reden genoeg om een kijkje te komen nemen deze zomer dus!

De auteur

Kinderdijk Cottages op Vakantiepark Molenwaard

Kinderdijk Cottages op Vakantiepark Molenwaard

Lees meer
Lening van Restauratiefonds voor rijksmonumenten

Lening van Restauratiefonds voor rijksmonumenten

Lees meer
Het Wisboomgemaal in volle glorie als maquette

Het Wisboomgemaal in volle glorie als maquette

Lees meer
Deelnemers gezocht voor enquête over toerisme in Kinderdijk

Deelnemers gezocht voor enquête over toerisme in Kinderdijk

Lees meer
Werkzaamheden in Hoge Boezem van de Overwaard

Werkzaamheden in Hoge Boezem van de Overwaard

Lees meer
Rust en ruimte in iconisch molengebied

Rust en ruimte in iconisch molengebied

Lees meer
Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zoekt nieuwe directeur

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk zoekt nieuwe directeur

Lees meer
Kleurrijke oase voor insecten en vogels

Kleurrijke oase voor insecten en vogels

Lees meer
Vergunningparkeren in dorp Kinderdijk

Vergunningparkeren in dorp Kinderdijk

Lees meer
Themamaand met Avonturenboerderij Molenwaard

Themamaand met Avonturenboerderij Molenwaard

Lees meer