placeholder
29 april 2019

Restauratie molen nummer 4 van de Nederwaard van start

De voorbereiding is in de afrondende fase, het ‘echte’ werk aan molen nummer 4 van de Nederwaard start binnenkort. De stenen romp ondergaat een grondige restauratie, vooral om de forse vochtproblemen te verhelpen.

Het was de afgelopen jaren niet altijd even comfortabel voor de bewoners van molen 4 van de Nederwaard, Jan en Hennie Hoek en hun twee zoons. Want wanneer het hard regent komen de emmers tevoorschijn in huize Hoek. “En bij heel slecht weer moeten we er dan ’s nachts nog uit om die te legen,” vertelt Hennie. Ze geeft aan blij te zijn dat de problemen worden aangepakt. “Maar we zien er ook wel een beetje tegenop, het gaat toch een tijd duren.”

Vocht

De vochtproblemen door de matige kwaliteit van de stenen romp van het monument uit 1738, behoren als het goed is vanaf eind dit jaar tot het verleden. De voorbereidende werkzaamheden zijn bijna gedaan, het ‘echte’ werk start binnen enkele weken. Net als buurman nummer 3 van de Nederwaard verdwijnt de molen voor langere tijd achter een doek, noodzakelijk tegen regen en wind.

Binnenkort verdwijnt molen 4 van de Nederwaard achter een groot doek.

Binnenkort verdwijnt molen 4 van de Nederwaard achter een groot doek.

Slecht metsel- en voegwerk zijn debet aan de vochtellende, een bekend euvel aan de Nederwaard-molens. Het herstellen daarvan neemt de meeste tijd in beslag. Het voorjaar en de zomer zijn daarvoor de beste jaargetijden. Verder worden er tal van kleinere (herstel)werkzaamheden uitgevoerd. Zo worden onder meer de kammen van het onderwiel vervangen, de schepradvloer hersteld en de lekkage in de wielbak verholpen.

2,5 ton

De opknapbeurt kost rond de 250.000 euro. Daarvan is maximaal 175.000 euro toegekend uit het Molenfonds van Vereniging De Hollandsche Molen, de rest komt voor rekening van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). Het einde van de restauratie aan molen 3 van de Nederwaard is voorzichtig in zicht. Die duurt inmiddels een half jaar langer dan gepland, vooral omdat het metsel- en voegwerk nog slechter was dan gedacht. De klus aan dat monument kost zo’n 140.000 euro, waarvan de SWEK een ton ophoest.

De restauratie kost ongeveer een kwart miljoen euro.

De restauratie kost ongeveer een kwart miljoen euro.

De auteur