placeholder
15 januari 2020

Kiel gelegd van nieuwe boot

Bezoekers van Museummolen Overwaard, die op 1 april opent, worden daar met een nieuwe boot naartoe vervoerd. Afgelopen vrijdag is bij Scheepswerf J. Schlieker & Zonen B.V. in Sliedrecht de kiel gelegd.

De hoofdrol tijdens dat officiële moment was weggelegd voor enkele vrijwilligers van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK). “Van oudsher is het een soort gebruik dat je een koperen muntje neerlegt op de plek waar de kiel en de mast bij elkaar komen”, vertelt projectleider Arie Steehouwer van de SWEK. “Die moet het schip beschermen. Wij hebben dan wel geen mast in de boot, maar vonden het toch leuk om het zo te doen bij het begin van de bouw.” Aad Voorberg, lid van het team dat de Kinderdijkse rondvaartboten onderhoudt, legde de stuiver met een afbeelding van prinses Beatrix op de juiste plaats.

Precisiewerkje.

Precisiewerkje.

De nieuwe boot ligt nu nog als bouwpakket in de Sliedrechtse loods. De honderden genummerde platen en plaatjes worden de komende maanden in vliegende vaart aan elkaar gelast. Half maart moet die klus zijn geklaard, want twee weken later moet de boot varen in de Lage Boezem van de Overwaard. De boot, met de werknaam Friso 2, kan straks ongeveer vijftig personen vervoeren. De Friso 2 heeft meer plaatsen voor rolstoelers dan de andere rondvaartboten.

Arie Steehouwer (links) en Aad Voorberg.

Arie Steehouwer (links) en Aad Voorberg.

Op 1 april opent Museummolen Overwaard. Het erf daar en de begane grond van de derde museummolen zijn eveneens rolstoelvriendelijk. Museummolen Overwaard is alleen door gereserveerde groepen te bezoeken. De SWEK hoopt met een derde museummolen bezoekers van UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk meer te spreiden. Om groepen daar te krijgen was de aanschaf van een nieuwe rondvaartboot noodzakelijk. Daarmee is een investering van 275.000 euro gemoeid.

Teamfoto.

Teamfoto.

De auteur