placeholder
13 november 2020

Het Wisboomgemaal in volle glorie als maquette

Sinds vorig jaar zomer werken drie vrijwilligers van Stichting Werelderfgoed Kinderdijk aan een bijzondere klus, namelijk de bouw van een maquette van het originele Wisboomgemaal. De hoop is dat deze eind ’22, begin ’23 zo ver klaar is, dat het haar plekje in het Wisboomgemaal kan innemen.

Ruim een jaar geleden ziet directeur Cees van der Vlist bij zijn buurman Jan Blonk een model van een vissersschip en scheepswerfhelling staan. Onder de indruk van dit staaltje vakmanschap stelt hij voor om eens na te denken over de bouw van een maquette van het originele Wisboomgemaal in Kinderdijk. Dit idee is zeer positief ontvangen en inmiddels zijn enkele specialisten bij elkaar gekomen om dit te realiseren.

V.l.n.r. Jan Walpot, Jan Blonk, Olaf Koch

V.l.n.r. Jan Walpot, Jan Blonk, Olaf Koch

80 tot 90% realistisch

Zij zijn het project gestart met een uitgebreide studie naar het originele Wisboomgemaal. Vele studie-uren later weten de heren nu hoe de stoommachine oorspronkelijk gebouwd is door de fabriek ‘Prins van Oranje’ en met een redelijke overzichtstekening is Jan Walpot direct aan de slag gegaan. Nu, zo’n 440 arbeidsuren verder, staat er een machine, aangedreven door luchtdruk, soepel te draaien in de werkplaats met als kers op de taart zijn logo (JW) knap verwerkt aan de zijkant.

Bekijk video Bekijk video
De stoommachine, aangedreven door luchtdruk, staat soepel te draaien in de werkplaats.

De andere heren zitten ook niet stil, Jan Blonk is druk bezig met het maken van de vier stoomketels van het gemaal en Olaf Koch heeft de taak op zich genomen om uitgebreide 3D-modellen te maken waarmee alle onderdelen digitaal kunnen worden gemaakt en op elkaar kunnen worden afgestemd. Wat het team tot nu toe gebouwd en uitgedacht heeft, is 80 tot 90% realistisch, de rest wordt een kwestie van logisch nadenken.

Goed op weg

Omdat het een arbeidsintensieve klus is, verwachten ze nog zo’n twee à drie jaar nodig te hebben. Vanwege het wegvallen van andere activiteiten door de coronacrisis, kan er wel goed doorgewerkt worden. De machine draait, de hoofdcomponenten zijn bekend en de ketels zijn bijna klaar. Ook de grondplaat en de twee schepraderen kunnen nu vervaardigd worden. De planning is om komende winter te beginnen aan het gebouw, dit blijft aan de noordkant open om zicht te hebben op de stoominstallatie.

Heb jij nog aanvullende informatie over het originele Wisboomgemaal? Stuur dan een mail naar blonk277@planet.nl.

De auteur