placeholder
30 september 2022

Drie bijzondere exposities over de Alblasserwaard

Museum het Voorhuis, Museum de Koperen Knop en Werelderfgoed Kinderdijk slaan de handen ineen om het verhaal van Alblasserwaard-Vijfheerenlanden te vertellen. Met drie exposities laten we dit najaar de historie van dit bijzondere landschap zien.

Tentoonstelling Rietcultuur

Hoe zit het nu precies met het riet in de Alblasserwaard en waarom is het zo belangrijk? Dat ontdek je van 30 september t/m 31 december in de tentoonstelling ‘Rietcultuur’ in Kinderdijk. In de schuur bij Museummolen Nederwaard vertellen we in een bescheiden tentoonstelling over de rietcultuur in Kinderdijk.

Werelderfgoed Kinderdijk is meer dan alleen water en molens, maar vooral ook een rietlandschap. De molenaars hadden het niet breed en moesten wat bijverdienen. Dit deden zij onder andere door te jagen, te vissen, groenten te telen of door riet te snijden. De tentoonstelling over de rietcultuur laat zien waarom sommige molenaars zich bezighielden met het riet en hoe ze vroeger op spectaculaire wijze de stoppels na het oogsten wegbrandden. Bezoekers kunnen met een regulier ticket voor Kinderdijk naar binnen en hebben geen extra kaartje nodig om de tentoonstelling te bekijken.

Sporen in de Waard

De tentoonstelling over rietcultuur is onderdeel van drie exposities die tot het einde van dit jaar het verhaal van de Alblasserwaard vertellen. Vergeet dus ook niet om een kijkje te nemen in Museum de Koperen Knop waar ze vertellen over de geschiedenis en het ontstaan van dit gebied. Deze boeiende tentoonstelling laat zien hoe men van de 10e tot de 12e eeuw de natuur naar hun hand zetten. Tot slot haalt Museum het Voorhuis de schaatsen van zolder voor de expositie ‘IJspret’. Met foto’s, filmpjes en allerlei andere materialen stap je terug in de tijd dat er bijna ieder jaar geschaatst kon worden in de Alblasserwaard.

Hét moment om het verhaal van deze regio te ontdekken

De auteur