placeholder
26 maart 2017

Kinderdijk in Puberruil-Zapp (NPO 3)

Twee werelden ontmoeten elkaar in Kinderdijk bij het tv-programma Puberruil. Molenaarszoon Coen en de uit Syrië gevluchte Hani ruilen voor eventjes van plek! Kijk op woensdag 5 april, 17.15 uur NPO3, Puberruil Zapp.

Tv-programma Puberruil: Coen uit Kinderdijk ruilt met Hani uit Syrië

Je kent het programma ‘Puberruil’ vast wel van televisie. In elke aflevering wisselen twee kinderen voor even van gezin, waardoor ze merken hoe het is om in het huis, de familie en het leven van iemand anders te stappen. Dat is natuurlijk sowieso al superspannend, maar toen Puberruil deze lente naar Kinderdijk kwam, werd er wel een heel bijzondere uitwisseling bedacht: molenaarszoon Coen, twaalf jaar oud, wisselde van plek met Hani van veertien, die vorig jaar vanuit Syrië naar Nederland vluchtte.

Hani scoorde een doelpunt voor De Zwerver D2

Hani scoorde een doelpunt voor De Zwerver D2

Een hele sprong

Je moet het maar durven: zomaar je vertrouwde leventje achter je laten en met een tas kleren bij een totaal onbekend gezin gaan wonen. Voor eventjes dan, natuurlijk, maar toch: het is een hele sprong om te wagen. Voor Coen Klapwijk was het ook gewoon een mooie uitdaging. Het leek hem wel spannend, maar vooral ook heel leuk om eens met eigen ogen te zien hoe het eraan toe gaat bij een heel ander gezin.

Wel iets gewend

Voor de veertien jaar oude Hani Ahwach is Puberruil ook een avontuur, alleen is hij wel iets gewend als het gaat om het achterlaten van je vertrouwde leventje. Hani vluchtte een jaar geleden uit Syrië, waar een vreselijke oorlog een normaal leven voor heel veel kinderen onmogelijk maakt. Nu is Hani gelukkig veilig in Nederland aangekomen, een land waar hij vroeger misschien alleen op school wel eens iets over had gehoord.

Twee werelden

Met deze bijzondere aflevering van Puberruil komen dus echt twee verschillende werelden samen. Nou is Kinderdijk natuurlijk zo Hollands als het maar zijn kan, met overal molens, water en vlakke weilanden waar je maar kijkt. Misschien is dat wel precies het beeld dat kinderen in andere landen van ons kikkerlandje hebben. Toch is Kinderdijk als UNESCO Werelderfgoed ook een beetje van de rest van de wereld, want hier kan iedereen komen kijken, waar je ook vandaan komt.

Een echt oer-Hollands verblijf in een echte molen.

Leven in een molen

Voor Hani was het een bijzondere tijd, waarin hij zag en beleefde hoe het is om met je gezin in een echte molen te wonen. Hij leerde er ook van de molenaar, Coen’s vader dus, hoe je een molen moet kruien en hoe je de wieken moet opzeilen. Samen hakten ze hout voor de houtkachel van de molen. Hij heeft ook mee gesport met het voetbalteam van Coen bij De Zwerver D2, dus Hani kijkt terug op een echt oer-Hollands weekje in een echte molen.

Heftig maar bijzonder

Voor Coen was het avontuur er niet minder om. Hij zag met eigen ogen hoe Hani leeft sinds hij in Nederland aankwam. Een leuk hoogtepunt was voor Coen de kickboksles, waar hij voor één keertje de plek in mocht nemen waar Hani meestal staat te trainen. Ook voor hem kwam het verschil tussen de twee werelden waarin de jongens leven heel duidelijk naar voren. Vanuit zijn tijdelijke nieuwe woning voerde hij via Skype een gesprek met de moeder van Hani, die nog altijd duizenden kilometers verderop in Syrië leeft. Heftig, maar wel heel bijzonder dus, dit Puberruil avontuur!

Kijk zelf op NPO 3

Wil je alle belevenissen van Hani en Coen op televisie zien? Kijk dan op woensdag 5 april om 17:10 uur naar de uitzending van Puberruil op NPO 3!

De auteur