placeholder
19 november 2021

Nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk: de Alles Heeft een Tijd

De Zuid-Hollandse Aak Alles Heeft een Tijd: van het vervoeren van prei en drainagebuizen, naar een drijvende tentoonstelling in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk.

In 2017 ontving de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK) voor het symbolische bedrag van €1,- twee beurtschepen van het Maritiem Museum Rotterdam. De drijvende bok Jantina en de Zuid-Hollandse Aak Alles Heeft een Tijd. De afgelopen drie jaar vaart de Jantina al als elektrische rondvaartboot door UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk en vanaf volgend jaar vormt de Alles Heeft een Tijd een nieuwe bezoeklocatie in het Werelderfgoed. Zowel de provincie Zuid-Holland, via de Erfgoedlijn Waterdriehoek, als het IBP-fonds en verschillende sponsoren maakten de restauratie van het schip mogelijk en vandaag vond de officiële opening plaats.

De officiële opening van het schip

De officiële opening van het schip

Vervoeren van prei

De Alles Heeft een Tijd is in 1914 onder de naam ‘Aan Gods Zegen is Alles Gelegen’ gebouwd door Scheepswerf De Bock en Meyer in Oude Wetering. De opdrachtgever had op korte termijn een schip nodig vanwege een contract voor het vervoeren van prei. De Alles Heeft een Tijd heeft nog tot halverwege de jaren ’30 vracht vervoerd en is tot 1983 bewoond geweest. Een jaar later heeft het Maritiem Museum in Rotterdam het schip gekocht. Bijzonder is dat het schip nooit is gemotoriseerd, waardoor het een vrij onaangetast zeilschip is gebleven.

Originele tekening van het zeilschip

Originele tekening van het zeilschip

Schip intact laten

Bij aankomst in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk was één van de eerste actiepunten het gehele schip schoonmaken, zo is er aardig wat mos en roest verwijderd. Vrijwilliger Oscar: “Gelukkig zit Bunkerstation Delta bij ons om de hoek en konden we te allen tijde bij hun binnenstappen om de benodigde producten te bestellen.” Samen met vrijwilliger Bea heeft hij gewerkt aan de restauratie van het schip.

Vanwege een dikke laag roest onder de vloerplanken sloeg je tijdens het bikken zo door de scheepshuid heen. Scheepsbouwbedrijf J. Schlieker en Zonen B.V. uit Sliedrecht, onze vaste aannemer als het gaat om onderhoud aan onze boten, heeft deze gaten gerepareerd waardoor het schip weer volledig waterdicht is. De afdekhoezen en het dekkleed over het ruim waren aan vervanging toe en zijn door Koning Molenzeilen geleverd. De wens was het schip zoveel mogelijk intact te laten. Door de tentoonstelling in het ruim in te passen, waren vrijwel geen aanpassingen aan het historische schip nodig. Zo staan de schermen, verzorgd door Superbuff, los in het ruim in transportkisten en is alle bekabeling netjes weggewerkt onder de vloer.

Roest onder de buikdenning (vloerplanken)

Roest onder de buikdenning (vloerplanken)

Momenteel wordt er nog hard gewerkt aan de betimmering van het woongedeelte en komt er een nieuwe mast, giek en roer. Ook zijn we bezig om originele spullen te verzamelen. Zowel Museum de Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam, als het Maritiem Museum in Rotterdam hebben prachtige artikelen gedoneerd om de aankleding van het schip compleet te maken.

Drijvende tentoonstelling

Vanaf 2022 vormt de Alles Heeft een Tijd een nieuwe bezoeklocatie in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. In het ruim ontdekt de bezoeker straks via drie korte films het verhaal van de Sint-Elisabethsvloed, het watersysteem van de Alblasserwaard en de uitdagingen van klimaatverandering voor de toekomst. Naast het ruim wordt momenteel ook de rest van het schip ingericht zoals het vroeger gebouwd was, met een kleine woning in de roef en slaapplekken in het vooronder.

De auteur